İrlanda lideri Varadkar’dan ‘Filistin’ açıklaması: Çatışmalar yeni başlamadı, kara harekatıyla bitmeyecek

İrlanda lideri Varadkar’dan ‘Filistin’ açıklaması: Çatışmalar yeni başlamadı, kara harekatıyla bitmeyecek

İsrail’in Filistin’e yönelik katliamı sürerken, yıkıcı olaylara ilişkin konuşan İrlanda lideri Varadkar, çatışmaların 7 Ekim'de başlamadığını ve Gazze'de kara savaşıyla da sona ermeyeceğini kaydetti.

Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'nin ikinci gününde gazetecilere konuşan İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, "Bu çatışmanın tarihi 7 Ekim'deki saldırılarla başlamadı ve Gazze'de bir kara savaşıyla da sona ermeyecek. Bu askeri çözümle sona ermeyecek ve dün hepimizin hemfikir olduğu şeylerden biri, 27 ülkenin de hemfikir olduğu şey, iki devletli çözüm olması gerektiği ve barış konferansına ihtiyacımız olduğu ve AB'nin de bunun parçası olması gerektiğidir" ifadelerini kullandı.

The Irish Times'ta yer alan habere göre, Varadkar, Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'nin ikinci gününde gazetecilere yaptığı açıklamada, Birliğin, Gazze'ye insani yardım için "çatışmalara aralar verilmesi" çağrısından memnun olduğunu ifade etti.

‘AB’NİN POZİSYONU DEĞİŞTİ’

AB'nin zirve sonuç bildirisinde kullanılan dilden memnun olduğunu söyleyen Varadkar, "Farklı bakış açılarına sahip 27 ülkenin altına imza atabileceği bir uzlaşmaya varmak her zaman zor olacaktı" yorumunda bulundu.

Öte yandan, AB'nin tutumunun zaman geçtikçe "değişmekte" olduğuna dikkati çeken Varadkar, "İki ya da üç hafta öncesine dönecek olursanız, AB'nin İsrail'i herhangi bir tereddüt ya da niteleme olmaksızın desteklediği görülüyordu. Bu durum, bir hafta kadar önce İsrail'in kendini savunma hakkını desteklemeye devam etmekle uluslararası hukukun, özellikle de insani hukukun üstünlüğünü vurgulamaya dönüştü ve dün 27 ülke yardımların girmesine, vatandaşların ve rehinelerin çıkmasına izin verilmesi için ara verilmesi çağrısında bulundu. Bence burada değişen bir pozisyon görüyorsunuz" şeklinde konuştu.

Varadkar, AB'nin tutumunun doğrudan "ateşkes" çağrısına dönüşüp dönüşmeyeceği sorusu üzerine, bunun "sahadaki gelişmelere bağlı olarak mümkün olabileceği" değerlendirmesinde bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN