İsrail katliamında Gazze'de 11. gün

İsrail katliamında Gazze'de 11. gün

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yönelik başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna karşılık Gazze'de sivil katliamlarına devam eden İsrail ordusu çatışmaların 11. gününde de bombalarını aralıksız yağdırdı. 1 milyon Filistinlinin yerinden edildiği saldırılarda kentin doğu kesimleri de İsrail topçu atışlarının hedefi oldu.

İsrail ordusu, 7 Ekim'de başlayan savaşın 11'inci gününde Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını devam ettirdi.

Saldırılarda iki bini aşkın Filistinli yaşamını yitirdi. Gazze'deki sağlıkla ilgili kaynakların aktardığı bilgilere göre, Han Yunus bölgesini hedef alan hava saldırıları sonucu Gazze'deki Nasır Tıp Kompleksi'ne çok sayıda yaralı geldi.

7930579.jpg

Filistin haber ajansı WAFA, İsrail'in, savaş uçakları, gemileri ve topçu atışlarıyla Gazze Şeridi'ne saldırılarının gece devam ettiğini aktardı.

MÜLTECİ KAMPLARI BOMBALANDI

Görgü tanıklarının ifadelerine göre, Gazze'nin orta kesimlerinde bulunan Deyr el-Belah bölgesinde bir eve saldırı sonucu, aralarında çocukların da bulunduğu 7 Filistinli hayatını kaybetti, 12 kişi yaralandı.

7930584.jpg

Gazze'nin orta kesimlerindeki Nusayrat ve Şatı mülteci kampları gece boyunca İsrail savaş uçakları tarafından şiddetle bombalandı. Kentin doğu kesimleri de İsrail topçu atışlarının hedefi oldu.

7930673.jpg

WAFA'nın haberine göre, Gazze'nin güneyindeki Rafah bölgesine İsrail savaş uçaklarının düzenlediği saldırılarda ölen ve yaralananlar oldu. Kentin batısındaki Rimal Mahallesi'nde bir evin bombalanması sonucu 8 kişi yaşamını yitirdi.

7930586.jpg

TÜRKİYE'DEN 'GARANTÖRLÜK' AÇIKLAMASI

Öte yandan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail ile Filistin arasında devam eden çatışmalarla ilgili olarak, garantörlük formülünü açıkladı. Bakan Fidan, Türkiye'nin de içinde bulunacağı garantör ülkeler olması gerektiğini savunarak, "Buna Türkiye de dahil. İsrail için de başka ülkeler garantör olsunlar. Her iki tarafın da mutabık kalacağı bir antlaşmaya varıldıktan sonra, bunun gereklerinin yerine getirilmesi hususunda garantör ülkeler sorumluluk üstlensin" ifadelerini kullandı.

7930587.jpg

İNSANİ HAVA KORİDORU AÇILACAK

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de, Avrupa Birliği’nin Mısır üzerinden Gazze Şeridi’ne insani hava koridoru açacağını ve ilk uçuşların bu hafta yapılmasının beklendiğini açıkladı. Leyen, AB’nin Gazze’deki sivillere destek olmak için insani yardım miktarını üç kat artırarak 75 milyon euro seviyesinin üzerine çıkarma kararı aldığını belirtti.

BM: İSRAİL, HAN YUNUS VE DİĞER BÖLGELERİ DE BOMBALIYOR

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail güçlerinin hava, deniz ve karadan ağır bombardımanlarına devam ettiği açıklandı.

18.00: İsrail’in Gazze’ye saldırılarında ölenlerin sayısı 3 bine, yaralıların sayısı 12 bin 500’e yükseldi.

16.27: Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yer alan El-Kerame Hastanesinin, İsrail'in hava saldırıları sonucu hizmet dışı kaldığı bildirildi.

16.22: Yabancı basında yer alan haberlere göre, İsrail'in Gazze'ye yönelik kara harekâtını gerçekleştirmek için ABD Başkanı'nın ziyaretini beklediği iddia edildi.

16.14: Sivillerin tek kaçış bölgesi olan Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus ve Refah şehrindeki evlere İsrail saldırı düzenledi. Saldırılarda 71 kişinin hayatını kaybettiği duyuruldu.

15.29: İsrail'in elektriğini kestiği ve yakıt girişine izin vermediği Gazze Şeridi'ndeki Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi'nin hizmetlerinin büyük kısmının durma noktasına geldiği belirtildi. Öte yandan hastanenin Gazze'de onkoloji servisi bulunan tek hastane olduğu biliniyor. Hastane Müdürü Subhi Sukeyk, "Gazze'deki tüm kanser hastaları hizmet alamayacak hale gelecek" ifadelerini kullandı.

15.25: İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını arttırmasıyla hayatını kaybeden Filistinlilerin cansız bedenleri morglarda yer kalmamasıyla dondurma kamyonlarında muhafaza ediliyor.

15.18: Filistin’e yönelik saldırılarını sürdüren İsrail'i protesto ederek "ateşkes" çağrısında bulunan bir grup Yahudi aktivist Beyaz Saray'ı kuşattı. 15 aktivist gözaltına alınırken, "Gazze’de soykırımı durdurun" "Savaşa hayır, ayrımcılığa hayır" pankartları dikkat çekti.

12.37: İsrail'in eski Askeri İstihbarat Dairesi (AMAN) Başkanı Amos Yadlin, ABD Başkanı Joe Biden'ın yapacağı ziyaretin İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'ne olası kara harekatını "biraz geciktireceği" yorumunda bulundu.

11.52: Dünya Sağlık Örgütü, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'deki sağlık hizmetlerine yönelik 41 teyit edilmiş saldırı düzenlediğini bildirdi.

09.32: İsrail ordusunun gece boyunca abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere yaklaşık 60 Filistinli yaşamını yitirdi.

06.36: İsrail yönetiminin, savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana, Gazze çevresinden yaklaşık 500 bin İsrailliyi tahliye ettiği belirtildi.

04.22: ABD Başkanı Joe Biden, 18 Ekim çarşamba günü İsrail ziyaretinin ardından Ürdün'e giderek, Kral 2. Abdullah, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşecek.

01.33: Abluka altındaki Gazze Şeridi’ne 10 gündür saldırılarına devam eden İsrail ordusu, Gazze sınırı yakınında yer alan Sderot kenti çevresindeki yollarda güvenlik önlemleri aldı.

00.37: İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın katıldığı savaş kabinesi toplantısının ardından beraber yaptığı açıklamada, "Bu savaş uzun ve bedeli ağır olacak ama kazanacağız" dedi

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN