İsrail Suriye'de kontrol noktası kurup sivilleri aradı

İsrail Suriye'de kontrol noktası kurup sivilleri aradı

İsrail güçleri, Suriye'nin güneyindeki Kuneytra kırsalında iki ayrı bölgeye baskın düzenleyerek geçici kontrol noktaları kurdu ve sivilleri aradı. Gelişme, Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara'nın İsrail ile müzakerelerin "son derece zor" ilerlediğini açıklamasından birkaç gün sonra yaşandı.

Suriye topraklarındaki sınır ihlallerini sürdüren İsrail ordusu, ülkenin güneyindeki Kuneytra kentini tekrar hedef aldı. İsrail güçleri Kuneytra kırsalında sivil yerleşim yerlerine girerek geçici arama noktaları oluşturdu.

KUNEYTRA'DA ASKERİ ARAÇLARLA BASKIN

Suriye Arap Haber Ajansı'nın (SANA) aktardığı detaylara göre, üç askeri araçtan oluşan bir İsrail işgal gücü, Kuneytra'nın kuzey kırsalındaki Al-Kasarat Yolu boyunca ilerledi. Bölgede geçici bir kontrol noktası kuran İsrail askerleri, yoldan geçenleri durdurarak arama yaptı ve ardından Cübata el-Haşab ormanına doğru geri çekildi.

İsrail güçlerinin ayrıca kuzey Kuneytra'daki el-Müşeyrife köyüne de girdiği, burada da benzer şekilde bir kontrol noktası kurup sivilleri aradıktan sonra bölgeden ayrıldığı bildirildi.

MÜZAKERELER 'SON DERECE ZOR' İLERLİYOR

Sınır ihlallerine ilişkin Suriyeli yetkililerden henüz anlık bir açıklama gelmedi. Ancak bu sıcak gelişme, Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara'nın kısa süre önce İsrail'in Suriye topraklarında askeri varlığını sürdürme konusundaki ısrarı nedeniyle müzakerelerin henüz çıkmaza girmediğini, ancak "son derece zor" bir şekilde ilerlediğini söyledikten sonra gerçekleşti.

İsrail'in Suriye'nin güneyindeki operasyonları son aylarda belirgin bir şekilde yoğunlaştı. Bölgeden neredeyse her gün baskın, ev araması, kontrol noktası kurulumu ve aralarında çocuk ile çobanların da bulunduğu sivillerin tutuklandığına dair raporlar geliyor.

NE OLMUŞTU?

Beşar Esad rejiminin 8 Aralık 2024'te devrilmesinin ardından İsrail, 1974 Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması'nı geçersiz ilan ederek Suriye'deki tampon bölgeye ilerlemişti.

Yeni Suriye yönetiminin İsrail'e yönelik herhangi bir tehdit söyleminde bulunmamasına rağmen, İsrail güçlerinin ülkede sivillerin ölümüne ve askeri alanların, araçların ve mühimmatların tahrip olmasına yol açan saldırılarını sürdürdüğü belirtildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN