İsrail'den Gazze için yeni tahliye haritası

İsrail'den Gazze için yeni tahliye haritası

İsrail ordusu, Gazze’nin kuzeyinde onlarca mahalleyi "çatışma bölgesi" ilan ederek haritalı tahliye çağrısı yaptı. Operasyonların kent merkezine doğru genişleyeceğini duyuran İsrail, 2,3 milyonluk nüfusun yüzde 90’ını en az bir kez yerinden etti.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki mahalleleri bir kez daha hedef alarak yeni bir sürgün dalgası başlattı. "Çatışma bölgesi" ilan edilen alanlarda yaşayan sivillere, bölgeyi acilen boşaltmaları için harita eşliğinde çağrı yapıldı.

Ordu sözcüsü Avichay Adraee, X platformundan yaptığı açıklamada, Gazze kentinin yanı sıra Cibaliya, Zeytun Şarki, Tuffah, Sabra ve Tel Zater gibi onlarca mahalleyi kapsayan bölgelerin "tehlikeli çatışma sahası" olarak tanımlandığını belirtti. Paylaşılan haritada, tahliye edilmesi istenen bölgeler kırmızı renkle işaretlendi.

Adraee, bu bölgelerdeki sivillerin derhal güneye, İsrail’in “güvenli bölge” ilan ettiği alanlara gitmeleri gerektiğini söyledi. Ancak İsrail, daha önce de "güvenli" ilan ettiği birçok noktaya hava saldırısı düzenlemişti. Bu nedenle Gazze halkı, sıkça “Gazze'de güvenli bir yer yok” ifadesini tekrar ediyor.

KALICI İŞGAL VE SİSTEMATİK SÜRGÜN

İsrail ordusu 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’yi kuzeyden güneye haritalarla bölerek sivilleri zorla göçe zorluyor. Bugüne dek 2,3 milyonluk Gazze nüfusunun yüzde 90’ından fazlası en az bir kez yerinden edildi.

İsrail’in kuzey Gazze’deki yoğun askeri baskısı, hükümetin kalıcı işgal ve toplu sürgün planlarının bir parçası olarak görülüyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, geçtiğimiz haftalarda Gazze'nin tümünün işgal edileceğini açıklamıştı.

Sızan planlara göre, kuzeydeki Filistinliler zorla Gazze'nin güneyine, oradan da “toplama kampları”na sevk edilecek. İsrail, bu kamplarda asgari insani yardımı sağlayarak uluslararası baskılardan kaçınmayı hedefliyor.

Bazı İsrailli yetkililer ise daha açık konuşuyor: Gazze'de sağlam kalan her şeyin yıkılması ve Filistinlilerin "güneyden başka ülkelere sürülmesi" gerektiğini savunuyor.

İsrail’in Gazze’ye 7 Ekim’den bu yana düzenlediği saldırılarda en az 56 bin 412 Filistinli hayatını kaybetti, 133 binden fazla kişi yaralandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN