İstanbul’a şükredeceksiniz! Dünyanın en kalabalık adası: Sokaklardan motosiklet bile geçmiyor

İstanbul’a şükredeceksiniz! Dünyanın en kalabalık adası: Sokaklardan motosiklet bile geçmiyor

YouTuber Ruhi Çenet, Kolombiya’ya bağlı olan ve bir futbol sahasından bir tık büyük olan dünyanın en fazla nüfusuna sahip olan Santa Cruz del Islote Adası’nı ziyaret etti. Gördüklerini unutamadığını söyleyen Çenet’in deneyimini gördükten sonra İstanbul’a şükredeceksiniz!

YouTube’da paylaştığı seyahat videoları ile 8 milyondan fazla aboneye ulaşan Ruhi Çenet, son olarak Kolombiya’ya bağlı Santa Cruz del Islote Adası’na gitti. 816 kişinin hayatının sıkıştığı, kilometrenin sadece %1’i kadar alana sahip olan adada YouTuber’ın yaşadıkları gündem oldu.

ruhi-cenet-6.jpg

FUTBOL SAHASINDAN BİRAZ BÜYÜK

Kolombiya anakarasından tekne ile 2 saatlik mesafede olan ada, futbol sahasından biraz daha büyük ve kilometre kare başına 68 bin kişinin yaşadığı bir nüfusu var. Dünyanın en fazla nüfusa sahip şehirlerinden Hong Kong’da bile bu oran 6.749.

Bundan dolayı insan hayatının iç içe geçtiğini söyleyen Çenet, "Sadece dört sokak var ve burası tamamen betondan yapılmış, burada ne araba ne de motosiklet var. Adaya adım attığımız anda yoğunluğu hissediyoruz. İnsan sesleri, horoz sesleri, dalgalar ve müzik birbirine karışıyor." dedi.

Adanın bir ucundan diğer ucuna iki dakikadan daha az sürede ulaşan Çenet, "Adaya geldiğimizden beri nereye dönersek dönelim sürekli insanlarla karşılaşıyoruz. Her köşeden insanlar çıkıyor. Bu kalabalık sokaklarda yalnız olmak imkansız." Sözlerine yer verdi.

ruhi-cenet-1.jpg

1 ODADA 10 KİŞİ YAŞIYOR

Adada çocuk nüfusun oldukça yoğun olduğuna dikkat çeken Çenet, ailelerin 1 odada 10 kişi yaşadığını söyledi. Evlerin başlangıç ve bitiş noktalarının belli olmadığını belirten ve bazı noktalara ulaşmak için evlerin içinden geçmek zorunda olunduğunu aktaran Çenet, "Ada o kadar dolu ki, bir adam günlük egzersiz rutinini bir köpek dışkısının yanında yapıyor ve buradaki kaotik hayat yeni adaptasyonlar yaratıyor" dedi.

ruhi-cenet-2.jpg

Ayrıca adada tapu veya imar izni bulunmadığını da söyleyen Çenet, adadaki 220 aile üyesi ile konuştuğu zaman birçoğunun mülk sahibi olduğunu ve yalnızca birkaç ailenin 50-70 dolar arasında kira ödediği bilgisini aldı.

SU SADECE İÇMEK İÇİN KULLANILIYOR

Adanın en büyük sorunlarından biri de hijyen. Öyle ki halk suyu yalnızca içmek için kullanıyor ve kalan diğer nedenleri göz ardı ediyor. Adada yaşayanlardan kimisi balık tutuyor, kimisi köşe başında yemek satıyor ve inşaat işleri ile uğraşıyor. Adada bir okul, bir kilise, bir klinik, üç market, bir restoran ve bir otel yer alıyor.

ruhi-cenet-4.jpg

Adaya ilk yerleşim 200 yıl önce olduğunu ifade eden Çenet, "200 yıl önce bu sokaklar, bu karmaşa ve insanlar burada yoktu. Efsaneye göre, balıkçılar burayı keşfettiğinde geri dönmek için geç olduğundan geceyi burada geçirmiş. Sinekler olmadığı için rahat bir uyku uyuyan bu balıkçılar sonra aileleriyle beraber buraya taşınmaya karar vermişler. Ada yıllar içinde mercan kayalıkları, deniz kabukları ve çöplerin sıkıştırılmasıyla yapay olarak daha da büyütülmüş" dedi.

ruhi-cenet-5.jpg

RESMİ EVLİLİK YOK

Ada halkından aile hayatıyla ilgili bilgi alan Çenet öğrendiklerini şöyle aktardı:

"Aile yaşamları eşsiz bir şekilde fazla rahat. Çiftlerin hemen hemen hepsi resmi evlilikleri olmadan birlikte yaşıyor. Ayrıca insanların birden fazla partnerden çocuk sahibi olması da çok yaygın görünüyor"

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN