Japonya lideri Kişida ABD Kongresi’nde konuştu: Çin’in tutumu barışa meydan okuyor

Japonya lideri Kişida ABD Kongresi’nde konuştu: Çin’in tutumu barışa meydan okuyor

Asya-Pasifik’te son yıllarda artan gerginlik devam ederken, ABD Kongresi’nde konuşan Japonya lideri Kişida, Çin’in mevcut tutumu ve askeri eylemlerinin uluslararası toplumun barış ve istikrarına meydan okuduğunu ifade etti.

Japonya Başbakanı Fumio Kişida, siyasi temaslarda bulunmak üzere ziyaret ettiği ABD’de Kongre üyelerine yönelik bir konuşma gerçekleştirdi. Çin tehdidine dikkat çeken Başbakan, “Çin’in mevcut tutumu ve askeri eylemleri, yalnızca Japonya’nın barış ve güvenliğine değil, aynı zamanda uluslararası toplumun barış ve istikrarına yönelik eşi benzeri görülmemiş ve en büyük stratejik meydan okumayı teşkil etmektedir” ifadelerini kullandı.

Dünyadaki siyasal değişimlere de değinen Kişida, Soğuk Savaş sonrası dönemin çoktan geride kaldığını belirterek, “Şimdi insanlık tarihinin bir sonraki aşamasını belirleyecek bir dönüm noktasındayız” dedi. Özgürlük ve demokrasinin şu anda dünyanın dört bir yanında tehdit altında olduğunu vurgulayan Kishida, “İklim değişikliği küresel ölçekte doğal afetlere, yoksulluğa ve insanların yerinden edilmesine neden oldu. Pandemide tüm insanlık acı çekti. Yapay zeka teknolojisindeki hızlı ilerlemeler, bu teknolojinin ruhu ile vaatleri ve tehlikeleri arasında bir savaşa neden oldu” şeklinde konuştu.

Babasının işi nedeniyle ilkokulun ilk üç yılını New York’ta okuduğunu belirten Kishida, bu nedenle ABD’ye karşı bir bağ hissettiğini ifade etti. “Bugün size ABD’nin eski ve yakın bir dostu olarak sesleniyorum” diyen Kishida, “Bir dostluk jesti olarak Japonya, bağımsızlığınızın 250. yıl dönümü münasebetiyle buraya dikilmek üzere 250 kiraz ağacı hediye edecek” dedi.

‘BİR HİROŞİMALI OLARAK…’

Bir Hiroşimalı olarak siyasi kariyerini nükleer silahların olmadığı bir dünyayı mümkün kılmaya adadığını söyleyen Kişida, buna rağmen Doğu Asya’da nükleer silahların yayılma riskinin bulunduğunu hatırlattı. Kuzey Kore’nin nükleer silah ve füze programını “doğrudan bir tehdit” olarak niteleyen Kişida, Kuzey Kore tarafından kaçırılan Japon vatandaşları meselesinin de kritik bir konu olmaya devam ettiğini söyledi.

Kuzey Kore’nin provokasyonlarının bölgenin ötesinde etkilere sahip olduğunu kaydeden Kişida, “Pyongyang Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü saldırıyı desteklemek üzere Moskova’ya balistik füze ihraç ederek Ukrayna halkının çektiği acıları büyük ölçüde arttırmıştır. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü haksız ve acımasız saldırı üçüncü yılına girdi. Sıklıkla söylediğim gibi, bugünün Ukrayna’sı yarının Doğu Asya’sı olabilir” diye konuştu.

Rusya’nın nükleer silah kullanma tehdidinde bulunmaya devam ettiğini hatırlatan Kişida, bunun da nükleer silah kaynaklı bir felaket olasılığına dair dünya çapında endişelere yol açtığını söyledi. Kişida, “Bu gerçek karşısında, ittifakımızın sağladığı caydırıcılığın güvenilir ve dirençli kalmasını sağlamak için Japonya ve ABD arasında yakın koordinasyona her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır” ekledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN