Japonya'dan 17 yıl sonra bir ilk: Negatif faiz uygulayan tek ülke olmaktan çıktı

Japonya'dan 17 yıl sonra bir ilk: Negatif faiz uygulayan tek ülke olmaktan çıktı

Japonya Merkez Bankası, 17 yıl sonra ilk kez faiz artışına gitti ve getiri eğrisi kontrol politikasını kaldırdı. Bu kararla birlikte dünyada negatif faiz uygulayan tek ülke olmaktan çıktı.

Japonya Merkez Bankası (BOJ), büyük şirketlerdeki önemli ücret artışlarının ardından 2016'da başlattığı negatif faiz politikasına son verme kararı aldı. BOJ'un iki günlük para politikası toplantısının ardından yapılan açıklamada, kısa vadeli faiz oranlarının yüzde eksi 0,1'den yüzde 0 ila yüzde 0,1 aralığına yükseltileceği belirtildi. Böylece, BOJ, 17 yıl sonra yaptığı ilk faiz artırımıyla, dünyanın önde gelen merkez bankaları arasında negatif faiz politikasını terk eden son banka oldu.

BOJ'un negatif faiz politikasına başlama sebebi olan deflasyonla mücadele çabaları, ücret artışlarının rekor seviyelere çıkmasıyla birlikte sona erdi. Ülkede bu yıl 33 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşen ücret artışları, BOJ'un negatif faiz oranlarını sonlandırma kararı almasında etkili oldu. Japonya'nın en büyük işçi örgütü Japon Ticaret Birliği Konfederasyonu (Rengo), bu yılki ücret müzakerelerinin ortalama yüzde 5,28 artışla sonuçlandığını açıkladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN