Kamerun'da büyük adım: Sıtma aşı programı başladı

Kamerun'da büyük adım: Sıtma aşı programı başladı

Orta Afrika ülkesi Kamerun'da sıtmaya karşı küresel mücadelede büyük bir adım atıldı. Afrika'da her yıl on binlerce çocuğun hayatını etkileyen sivrisinek kaynaklı sıtma hastalığına karşı dünyanın ilk rutin aşı programını başlattı. Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, "Uzun zamandır bu günü bekliyorduk" dedi.

Kamerun'un, Afrika'da her yıl on binlerce çocuğun hayatını kurtarması beklenen sivrisinek kaynaklı hastalığa karşı dünyanın ilk rutin aşı programını başlatmasıyla sıtmaya karşı küresel mücadele büyük bir adım attı.

Reuters'ta yer alan habere göre yapımı yaklaşık 40 yıl süren, İngiliz ilaç üreticisi GSK tarafından geliştirilen Dünya Sağlık Örgütü (WHO) onaylı RTS,S aşısının, Afrika'da yaklaşık yarım milyon çocuğun ölümüne yol açan sıtmayla mücadelede etkili olması bekleniyor.

Küresel Aşı İttifakı Gavi'ye göre Gana ve Kenya da dahil olmak üzere başarılı denemelerin ardından Kamerun diğer 19 ülkenin bu yıl uygulamaya koymayı hedeflediği rutin aşılama programı yoluyla doz uygulayan ilk ülke oldu.

Bu ülkelerde 2024-25 yılına kadar yaklaşık 6,6 milyon çocuğa sıtma aşısı yapılması hedefleniyor.

VAKALAR 2022'DE 5 MİLYONA ULAŞTI

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinden (CDC) Muhammed Abdulaziz, DSÖ, Gavi ve diğer kuruluşlarla ortak düzenlenen bir çevrimiçi brifingde "Uzun zamandır bu günü bekliyorduk. Aciliyet açıktır. DSÖ'ye göre COVID-19 salgınıyla bağlantılı aksaklıklar, artan böcek ilacı direnci ve diğer sorunlar, son yıllarda sıtmaya karşı mücadeleyi engelledi ve vakalar 2022'de yıllık yaklaşık 5 milyon artış gösterdi" dedi.

Abdulaziz, genel olarak kıtadaki 30'dan fazla ülkenin aşıyı uygulamaya koymakla ilgilendiğini ifade etti.

Brifingde, DSÖ'nün Aşılama Direktörü Kate O'Brien, ikinci aşının kullanıma sunulmasının "yüksek talebi karşılamak ve milyonlarca çocuğa daha ulaşmak için yeterli aşı tedarikiyle sonuçlanmasının beklendiğini" söyledi.

Gavi'nin Baş Program Sorumlusu Aurelia Nguyen, Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen R21 aşısının Mayıs veya Haziran aylarında piyasaya sürülebileceğini söyledi.

Brifingde sağlık uzmanları, aşı tereddütleriyle mücadele etmek ve aşıların yanı sıra tüm koruyucu önlemleri kullanmaya devam etmenin önemini vurgulamak için aşının yaygınlaştırılmasıyla birlikte kapsamlı bir topluluk erişiminin de sağlandığını söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN