ABD merkezli Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, İsrail’in Katar’ın başkenti Doha’da Hamas müzakere heyetine yönelik düzenlediği saldırı sonrasında ABD Başkanı Donald Trump ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasında “gergin” bir telefon görüşmesi yaşandığını bildirdi.
Haberde, ABD yönetiminden üst düzey yetkililerin verdiği bilgilere göre, Trump’ın saldırı haberini alır almaz Netanyahu ile temasa geçtiği belirtildi. Yetkililer, Trump’ın bu görüşmede “öfkelendiğini” ve Netanyahu’ya saldırı karşısında derin bir hayal kırıklığı duyduğunu söylediğini aktardı.
TRUMP: “DOHA’DAKİ SALDIRI AKILLICA OLMADI”
WSJ’ye konuşan kaynaklara göre Trump, Netanyahu’ya Katar’ın başkenti Doha’da Hamas müzakere heyetini hedef alma kararının “akıllıca olmadığını” ifade etti.
Buna karşılık Netanyahu’nun, saldırıları başlatmak için elinde sınırlı bir zaman bulunduğunu ve bu fırsatı değerlendirdiğini söylediği aktarıldı.
İKİNCİ GÖRÜŞME DAHA “SAMİMİ” GEÇTİ
Haberde, Trump ile Netanyahu’nun saldırının ardından ikinci bir telefon görüşmesi daha yaptığına da dikkat çekildi. Yetkililer, bu ikinci görüşmenin ilkine kıyasla daha “samimi” bir atmosferde gerçekleştiğini belirtti.
Buna karşın, İsrail’in ABD’nin görüşünü almadan hareket etmesinin Trump’ta hayal kırıklığını artırdığı iddia edildi.
DOHA’DAKİ SALDIRI VE SONUÇLARI
İsrail ordusu, 9 Eylül’de Katar’ın başkenti Doha’da Hamas müzakere heyetinin bulunduğu binaya hava saldırısı düzenlemişti.
Hamas, saldırıda lider kadronun İsrail’in suikast girişiminden kurtulduğunu açıklamıştı. Örgüt, Hamas Siyasi Büro Üyesi Halil Hayye’nin oğlunun yanı sıra dört Hamas üyesi ve bir Katar polisinin yaşamını yitirdiğini duyurmuştu.
