Kazakistan lideri Tokayev ‘görüş ayrılıkları var’ diyerek duyurdu: Nükleer santral kararı sandıktan çıkacak

Kazakistan lideri Tokayev ‘görüş ayrılıkları var’ diyerek duyurdu: Nükleer santral kararı sandıktan çıkacak

Kazakistan’da yapılması planlanan nükleer santralin halka sorulacağını belirten ülke lideri Kasım Cömert Tokayev, projeye yönelik görüş ayrılıkları ve kritik bir karar olması nedeniyle referandum kararı alındığını ifade etti.

Yeni yasama döneminin açılış oturumunda konuşan Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, nükleer enerjinin geliştirilmesinin ülkede önemli ekonomik ve siyasi bir konu haline geldiğini kaydederek "Ülkemizde bir nükleer enerji santrali inşa edilmesi fizibilitesi konusunda farklı görüşler bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

Bu konuda tartışmalara devam edilmesi gerektiğinin altını çizerek 2019 cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasında stratejik önem arz eden konulara ilişkin kararların referandum yoluyla alınacağı sözü verdiğini hatırlatan Kazak lider, nükleer santral inşasında sandığa gidileceğini söyledi.

‘ÜLKENİN GELECEĞİ İÇİN KRİTİK’

Cumhurbaşkanı Tokayev, Bir yandan, dünyanın en büyük uranyum üreticisi olan Kazakistan’ın kendi nükleer üretimine sahip olması gerekmektedir. Bazı uzmanlar küçük reaktörlü santrallerin inşa edilmesini destekliyor. Diğer yandan da birçok vatandaş ve bazı uzmanlar nükleer enerji santrallerinin güvenliği konusunda endişe duymaktadır. Semipalatinsk Nükleer Test Sahası’nın trajik mirası göz önüne alındığında bu anlaşılabilir bir durumdur" dedi.

Tokayev, nükleer enerji santralinin inşa edilip edilmemesi konusunun ülke geleceği için önemli olduğuna vurgu yaparak, "Bu nedenle bu konunun referanduma çıkarılmasını öneriyorum. Referandumun tarihi konusunda daha sonra karar vereceğiz" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN