Kazakistan'da başkentin ismi yeniden Astana oluyor

Kazakistan'da başkentin ismi yeniden Astana oluyor

Kazakistan Cumhurbaşkanı Cömert Tokayev'in, Kazakistan'ın şu anda Nursultan olan adının, yeniden eski ismi Astana olmasını onayladığı açıkladı.

Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Ruslan Celdibay'ın yaptığı açıklamada, ülkenin Cumhurbaşkanı Cömert Tokayev'in, milletvekillerinden gelen, "Ülkenin başkentine eski adı Astana’nın verilmesi" önerisine onay verdiğini duyurdu.

Celdibay, "Aynı zamanda Cumhurbaşkanı, Nursultan Nazarbayev’in Kazakistan’ın bir devlet olarak güçlendirilmesinde ve başkentin oluşumunda belirleyici rolünü tarihi bir gerçek olarak görüyor" dedi.

NE OLMUŞTU?

Kazakistan’ın kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, 19 Mart 2019’da cumhurbaşkanlığı görevinden istifa ettikten bir gün sonra Parlamento’da görevi devralan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, başkent Astana’nın ismini Nur Sultan olarak değiştirme önerisi yapmıştı.

Ülkenin farklı noktalarında düzenlenen gösteri ve imza kampanyalarına rağmen söz konusu öneri 23 Mart 2019’da Parlamento’da oy birliğiyle kabul edilmiş ve ülkenin başkentinin ismi "Nur Sultan" olmuştu.

Ancak geçtiğimiz günlerde Kazakistan Parlamentosunun alt kanadı olan Meclis’te bir grup milletvekili, ülkenin başkentine eski adı Astana’nın verilmesi önerisinde bulundu.

Öneride, halkın başkentin yeni adını kabullenemediği belirtilerek, "Bu nedenle, zamanında Birinci Cumhurbaşkanı (Nursultan Nazarbayev) tarafından önerilmiş Astana ismini başkente iade etmek tarihsel olarak adil olacaktır" denildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN