Kazmayı vurdukça gözleri açıldı! Toprağın altından öyle bir şey çıktı ki… Tarihin sıfır noktası

Kazmayı vurdukça gözleri açıldı! Toprağın altından öyle bir şey çıktı ki… Tarihin sıfır noktası

Orada tarihi yeniden şekillendiren bir keşif yapıldı! Toprağın altından öyle bir şey çıktı ki… Yılların arayışı hiç beklenmedik bir anda bulundu! Kazmayı vurdukça gözleri açıldı… Tarih yeniden yazılıyor! Sıfır noktası…

Arkeologlar 150 yıldır kazdıkları Avrupa’da eşi benzeri bulunmayan bir Neolitik yerleşim keşfettiler. Keşif Fransa’nın kuzeydoğusundaki bataklıklarda keşfedildi. Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi (CNRS) arkeologları tarafından yapılan çalışmalar, 3.500 yıl öncesine ait bu yerleşimde çeşitli nesneler ve yapılarla birlikte önemli bilgilerin gün yüzüne çıkarıldığını gösterdi.

“YAPBOZUN SON PARÇASI”

topragi-kazdilar-batakligin-icerisinden-cikardilar-ciktikca-yenisi-gorundu-dunyada-esi-benzeri-yok-954ec6.png

Bölgedeki arkeologlar, 150 yıl önce bataklıklarda çakmaktaşı keşfedildiğinden beri bu alanda kazılar gerçekleştiriyorlardı. CNRS araştırmacısı Remi Martineau, bu keşfin "Yapbozun son parçası" olduğunu belirtti.

Arkeologlar, antik yerleşimin kalıntılarının yanı sıra 450 hektarlık bir alanda 15 çakmaktaşı madeni ve 135 yeraltı odası buldu. Bunun yanı sıra baltalar için beş taş geçit, kuyu ve parlatıcılar da bulundu.

NADİR BİR KEŞİF

topragi-kazdilar-batakligin-icerisinden-cikardilar-ciktikca-yenisi-gorundu-dunyada-esi-benzeri-yok-c59597.png

Martineau, bu sitenin Avrupa'nın geri kalanında benzerinin bulunmadığını ve bu keşfin son derece nadir bir olay olduğunu belirtti. Köyün kalıntıları arkeologlara, toplumun temelleri ve Neolitik döneme ait pek çok ipucu sunuyor. Özellikle üzerinde iki delik bulunan oval şekilli nesnenin, muhtemelen düğmenin atası olduğu ve 3.400 ila 3.300 yıl öncesine tarihlendiği düşünülüyor.

150 YILLIK ARAYIŞ SONUÇLANDI

topragi-kazdilar-batakligin-icerisinden-cikardilar-ciktikca-yenisi-gorundu-dunyada-esi-benzeri-yok-23d21b.png​​​​​​​

Arkeologlar, 150 yıl süren bu arayışın sonunda bu büyüleyici keşfe ulaştı. CNRS, 20 yıl önce bu alandaki çalışmalara başlamıştı. Sonunda Fransa'dan ve yurtdışından 50 kişiyle bu araştırma projesini gerçekleştirdi.

Köy, Paris'e 136 km uzaklıktaki Val-des-Marais komününde çit kurulumu için bir hendek tespit edildiğinde keşfedildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN