Kırım’da Ukraynalı gaz şirketinin varlıklarına el koymuştu: Rusya 5 milyar dolar ödeyecek

Kırım’da Ukraynalı gaz şirketinin varlıklarına el koymuştu: Rusya 5 milyar dolar ödeyecek

Ukrayna merkezli gaz şirketi Naftogaz, 2014 yılında Rusya'nın ilhak ettiği Kırım'daki varlıkları yasa dışı bir şekilde kamulaştırdıktan sonra oluşan kamu zararı nedeniyle, Lahey'deki bir tahkim mahkemesi tarafından Moskova’nın 5 milyar dolar tazminata mahkum edildiğini bildirdi.

Rusya, 2014 yılında Ukrayna’ya ait Kırım’a girdikten sonra toprakları ilhak etmişti. İlhakın ardından, Ukrayna devletine ait Naftogaz’ın bölgedeki varlıklarını kamulaştırmasından sonra Moskova’nın Lahey’deki mahkeme tarafından 5 milyar dolarlık tazminat cezasına çarptırıldığı bildirildi.

DENİZAŞIRI RUS VARLIKLARINA EL KOYULABİLİR

Naftogaz CEO'su Oleksiy Chernyshov, tazminat kararını "enerji cephesinde önemli bir zafer" olarak nitelendirdi ve Ukrayna'nın lehine daha fazla karar gelmesini beklediğini söyleyerek “Rusya'nın adaleti engelleme girişimlerine rağmen, Tahkim Mahkemesi Rusya'ya Naftogaz'ın 5 milyar dolarlık zararını tazmin etmesini emretti" ifadelerini kullandı.

Naftogaz'dan yapılan açıklamada, "Rusya artık uluslararası hukuktan doğan yükümlülüklerine uygun olarak bu karara uymak zorundadır. Rusya'nın ödemeyi reddetmesi halinde, Rus varlıklarının bulunduğu ülkelerin topraklarından cezanın alınması için bir sürecin başlatabileceğini” bildirildi.

Kırım'daki varlıkları arasında Karadeniz'de önemli miktarda gaz üreten Chornomornaftogaz'ın da yer aldığı şirket, hangi Rus varlıklarının hedeflenebileceği konusunda ayrıntı vermedi.

‘DAHA FAZLASI GELEBİLİR’

Naftogaz, 2016 yılının ekim ayında Naftogaz bünyesindeki diğer altı şirketle tahkim sürecini başlattığını belirterek, tahkim kararının Mart 2022'de sona eren tazminat miktarını belirlemek için yapılan duruşmalardan sonra verildiğini kaydetti.

İngiliz haber ajansı Reuters’a konuşan BlueBay Asset Management Analisti Tim Ash, kararın "Ukrayna için büyük bir yasal kazanç olduğunu ve daha fazlasının geleceğini düşünüyorum" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN