Kızıldeniz'deki güç koalisyonuna AB'den destek

Kızıldeniz'deki güç koalisyonuna AB'den destek

ABD tarafından Yemen’deki Husilerin Kızıldeniz’de bazı ticari gemilere yönelik saldırıları nedeniyle kurulan çok uluslu güç koalisyona AB’den destek geldi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, güç koalisyonuna AB Deniz Kuvvetleri’nin de katılacağını duyurdu. Borrell, “Bu, AB’nin bir deniz güvenliği sağlayıcısı olarak rolünü ortaya koymaktadır" dedi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, ABD’de tarafından Kızıldeniz’de güvenli deniz taşımacılığı için kurulan çok uluslu güç koalisyona AB'nin katılacağını açıkladı.

Borrell yaptığı açıklamada, “Husilerin sorumsuz eylemleri Kızıldeniz’de seyrüsefer özgürlüğüne yönelik bir tehdittir. Bugün Siyasi ve Güvenlik Komitesi (PSC) toplantısında üye devletler, AB Deniz Kuvvetleri’nin Atalanta Operasyonu aracılığıyla Refah Muhafızı Operasyonu’na destek vermeyi kabul ettiler” dedi.

Borrell ayrıca açıklamasında, “Bu, AB’nin bir deniz güvenliği sağlayıcısı olarak rolünü ortaya koymaktadır. Sözlerimizi eylemle birleştiriyoruz” ifadesini kullandı.

HUSİLERE KARŞI ORTAK AÇIKLAMA

Öte yandan dün ABD Büyükelçiliği sitesinde 'Kızıldeniz'deki Husi saldırılarına ilişkin ortak açıklama' yayınlandı. Açıklamada, "Aşağıda imzası bulunanlar, Husilerin Arap Yarımadası çevresindeki sularda, özellikle de Kızıldeniz'de seyir hak ve özgürlüklerine müdahalesini kınıyor. Güney Kızıldeniz'de 14 ülkeye bağlı üç ticari gemiye yönelik 3 Aralık saldırıları da dahil olmak üzere, Yemen'deki Husi kontrolündeki bölgelerden kaynaklanan çok sayıda saldırı, uluslararası ticareti ve deniz güvenliğini tehdit ediyor. Husilere bir kez daha bölgenin hayati önem taşıyan su yollarındaki ticari gemilere yönelik ek saldırıları durdurmaları yönünde çağrıda bulunuyoruz" ifadeleri yer aldı.

Ortak açıklamaya imza atan ülkeler ise; Yüksek Temsilci Josep Borrell Avrupa Birliği Adına, Genel Sekreter Jens Stoltenberg NATO adına, Avustralya, Bahamalar, Japonya, Liberya, Yeni Zelanda, Güney Kore, Singapur, ABD, Yemen şeklinde sıralandı.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, "Seyahat özgürlüğünün temel ilkesini desteklemeye çalışan ülkeler, bu devlet dışı aktörün yarattığı zorluklarla mücadele etmek için bir araya gelmeli" sözleri ile 10 ülkeden oluşan bir gücün kurulduğunu duyurmuştu. Ülkeler arasında Bahreyn, Kanada, Fransa, İtalya, Seyşeller ve İngiltere'nin de yer aldığını belirtmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN