Kötülük geri döndü

Kötülük geri döndü

Daha birkaç ay önce Filistin için ‘iki devletli çözüm’ tartışılırken, İsrail’de aniden Netanyahu’nun başbakanlık koltuğuna dönüşünün ardından kan ve gözyaşı da geri döndü. Tel Aviv ‘Kışkırt, katlet, temizle’ planını raftan indirdi. Cenin katliamının ardından Sinagog saldırısına yine intikam naralarıyla karşılık geldi. Bölgedeki kıvılcımı hızla yangına çevirebilecek vahşet politikasına karşı dünyanın sessizliği ise devam ediyor.

İsrail’de 1 Kasım’da yapılan genel seçimden zaferle ayrılan ve 29 Aralık’ta resmen altıncı kez başbakan olan Binyamin Netanyahu’nun ülke tarihinde kurduğu en sağcı hükümet bölgede yeni bir şiddet sarmalını körüklüyor. Sadece bu yıl içinde resmi verilere göre 32 Filistinlinin katledildiği bölgede tansiyon çok yüksek.

İsrail ordusunun, işgal altındaki Batı Şeria’nın kuzeyindeki Cenin Mülteci Kampı’na 26 Ocak’ta düzenlediği baskında aralarında 60 yaşında bir kadının da yer aldığı dokuz Filistinli öldürülmüştü. Baskının ardından bölgede çıkan olaylarda işgal altındaki Doğu Kudüs’ün Er-Ram beldesinde de 22 yaşında bir Filistinli yaşamını yitirmişti. Ardından Doğu Kudüs’te bulunan yasa dışı bir Yahudi yerleşim biriminde cuma günü düzenlenen silahlı saldırıda yedi kişi yaşamını yitirmiş, üç kişi yaralanmıştı.

İsrail polisi, olay yerinden araçla kaçan saldırganı kovalayarak, silahlı çatışma sonrasında etkisiz hale getirdiğini açıklamıştı. İsrail Başbakanı Netanyahu ,se, Doğu Kudüs’te gerçekleşen saldırıya hızlı ve güçlü bir karşılık vereceklerini söyleyerek yeni bir İntifada’nın fitilini çakabilir. Gerilimi tırmandırmak istemediklerini ancak olağanüstü her duruma hazır olduklarını belirten Netanyahu, verecekleri cevapla ilgili ayrıntılı bilgi vermedi.

ll.jpg

Ancak Bibi hükümetinin yeni sunduğu bir yasa bölgede gerilimi iyice tırmandırma tehlikesine sahip. İsrail güvenlik kabinesi, İsrail vatandaşlarının silah taşımasını kolaylaştıracak önlemleri onayladı. Teklif edilen yeni önlemler arasında olası saldırganın aile üyelerinin ikamet ve sosyal güvenlik haklarından mahrum bırakılması da yer alıyor. İsrail ordusu da işgal altındaki Batı Şeria’daki asker sayısını artıracağını duyurdu.

Aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Kudüs hastanesinin önünde gazetecilere verdiği demeçte, “Sivillerin silahları olduğunda kendilerini savunabilirler” ifadesini kullandı. Güvenlik kabinesi ayrıca, önlemlerin “terörü destekleyen terörist ailelerinin” sosyal güvenlik haklarını iptal edeceğini söyledi. Duyuru, İsrail polisinin 13 yaşındaki Filistinli bir çocuğun Cumartesi günü Kudüs’ün Silvan semtinde İsrailli bir baba ve oğlunun ağır şekilde yaralanmasına neden olan bir silahlı saldırının arkasında olduğunu söylemesinin ardından geldi.

Bir İsrail polis gücü sözcüsü daha önce, saldırganın beş kişiyi namaza giderken pusuya düşürdüğünü ve ikisini “kritik durumda” bıraktığını söyledi. 13 yaşındaki şüpheli, yoldan geçenler tarafından vurularak yaralandı ve hastanede tutuluyor.

Cuma günkü sinagog saldırısının arkasındaki kişinin yerel medya tarafından Doğu Kudüslü bir Filistinli olduğu belirtildi. Polis, bu saldırıyla ilgili olarak 42 kişiyi tutukladı. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Perşembe günü Cenin’de düzenlediği baskının ardından İsrail ile güvenlik işbirliği düzenlemelerini askıya almıştı.

NETANYAHU: SİNAGOG SALDIRISINA GÜÇLÜ BİR KARŞILIK VERECEĞİZ

İsrail'de yeni hükümet zulmü yeniden artırdı. Irkçı bakan Ben Gvir'in Mescid-i Aksa baskını sonrası Cenin kampında 9 sivilin katledilmesi infial yarattı. 48 saat sonra Kudüs'te sinagoga saldırıda 7 kişi can verdi. 'Gerginliği bilinçli olarak yükseltiyor' eleştirileri yöneltilen Başbakan Netanyahu'dan sağduyu değil intikam mesajı geldi. "Güçlü, seri ve hatasız bir operasyonla karşılık vereceğiz. Faillerin evlerini yıkacağız" dedi.

FİLİSTİNLİ MAHKUMLARA BASKIN İSRAİLLİLERE SİLAH TAŞIMA ONAYI

Hedef gösteren sözlerin ardından Yahudi yerleşimciler, işgal altındaki Batı Şeria’da Filistinlilere ait bir ev ile altı aracı yaktı. İsrail polisinin, Filistinli tutukluların kaldığı koğuşlara baskınlar düzenlediği, hükümetin İsraillilerin silah taşımasını kolaylaştıracak paketi onayladığı da belirtildi. Bölgeyi barut fıçısına döndüren gelişmeler için ‘Tel Aviv şiddeti tırmandırıp yerleşim yerlerini büyütmeyi hedefliyor’ değerlendirmeleri yapıldı.

NAMLUNUN UCUNDA SİVİLLER

İsrail askerlerinin 26 Ocak'ta işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Cenin Mülteci Kampı'na düzenlediği baskında yaralanan Filistinli bir genç hayatını kaybetti. Kanlı saldırıda can verenlerin sayısı 10'a çıktı. BM verilerine göre geçen yıl Filistinlilere dönük 849 saldırı gerçekleştirdi. 600 mülk zarar gördü.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN