Kral Charles ve Başbakan Truss arasında kriz: Charles hayal kırıklığına uğradı

Kral Charles ve Başbakan Truss arasında kriz: Charles hayal kırıklığına uğradı

İngiltere Kralı III. Charles'ın gelecek ay Mısır’da düzenlenecek iklim zirvesine katılmak istediği, fakat Başbakan Truss'ın buna itiraz ettiği öğrenildi. İngiliz basını, bu sebeple yeni kral ve yeni başbakan arasında gerilim yaşandığını bildirdi. Saray'a yakın bir kaynak da, zirvedeki görüşmelerini dahi planlayan Kral Charles’ın zirveye katılamayacağı için üzüldüğünü ve hayal kırıklığına uğradığını belirtti.

Kraliçe II. Elizabeth'in geçtiğimiz ay gerçekleşene ölümüyle İngiltere'nin yeni monarkı olan Kral III. Charles ile yeni Başbakan Liz Truss arasında ciddi bir anlaşmazlık yaşandığı öne sürüldü. Sunday Times gazetesi, iklim değişikliğiyle ilgili kampanyalarıyla tanınan Kral Charles'ın gelecek ay Mısır'da düzenlenecek iklim zirvesine katılmak istediğini, ancak Başbakan Liz Truss'ın buna itiraz ettiğini yazdı.

Habere göre, Cop27 zirvesinde konuşma yapmak isteyen Kral Charles, Truss hükümetinin tavsiyesi üzerine zirveye katılmaktan vazgeçti.

Sunday Times, konunun yeni kral ve yeni başbakan arasında gerilime yol açtığını aktardı. İngiltere Başbakanlığı'ndan ve Saray’dan kaynaklar ise bu iddiayı reddetti.

'KRAL KATILAMAYACAĞI İÇİN ÜZGÜN'

Kraliyet'ten üst düzey bir yetkili, “Kral'ın davet edildiği bir sır değil. Yurt dışına yapacağı ilk ziyaretle ilgili dikkatli düşünmesi gerekliydi ve hükümetin tavsiyesi üzerine iklim toplantısına katılmama kararı aldı” dedi.

Bir başka kaynak ise, zirvedeki görüşmelerini dahi planlayan Charles'ın zirveye katılamayacağı için üzgün olduğunu ve hayal kırıklığı yaşadığını kaydetti. Kraliçe II. Elizabeth'in geçen seneki iklim zirvesinde konuşma yaptığını anımsatan kaynak, “Krala seçme şansı verilmemiş gibi görünüyor. Hükümet hatalı bir karar verdi. Kral bu göreve layık olduğunu çoktan gösterdi” dedi.

KRAL CHARLES’IN HÜKÜMETE ELEŞTİRİLERİ TARTIŞMA KONUSU

Anayasal monarşiyle yönetilen İngiltere'de kraliyet, siyasi süreçlere müdahale etmiyor. Ancak Kral Charles'ın tahtın varisi olduğu dönemde hükümete yönelik eleştirileri tartışma yaratmıştı. Charles, hükümetin yasa dışı göçmenleri Ruanda'ya gönderme planına sert bir şekilde tepki göstermişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN