Kübalı muhalif siyasetçi ABD'den ödül alacak

Kübalı muhalif siyasetçi ABD'den ödül alacak

ABD, iki kez hapse atılan ve ABD ajanı olmakla suçlanan Kübalı muhalif siyasetçi Martha Beatriz Roque Cabello'ya 024 Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü verecek. Ülkesindeki tek parti modelini protesto eden 78 yaşındaki Roque, "Bu ödülden dolayı çok mutluyum. Teklifi öne süren ABD'nin Küba'daki büyükelçiliğine minnettarım" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Cuma günü yaptığı açıklamada, iki kez hapse atılmasına ve ABD ajanı olmakla suçlanmasına rağmen adayı asla terk etmeyen Kübalı muhalif Martha Beatriz Roque Cabello'ya 2024 Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü (IWOC) verileceğini söyledi.

AP'de yer alan habere göre ülkesindeki tek parti modelini protesto eden 78 yaşındaki Roque, 2018'den bu yana "düzenlemelere" tabi olduğu için adadan ayrılamayacağını sonuç olarak ödülü bizzat alamayacağını söyledi.

Roque yaptığı açıklamada, "Bu ödülden dolayı çok mutluyum. Teklifi öne süren ABD'nin Küba'daki büyükelçiliğine minnettarım" dedi.

Şu anda 18. yılında olan IWOC Ödülü, ABD Dışişleri Bakanlığı'na göre dünyanın dört bir yanından 'barışı, adaleti, insan haklarını, cinsiyet eşitliğini ve eşitliği savunmada olağanüstü cesaret, güç ve liderlik sergileyen' kadınları ödüllendiriyor. Ödül töreni 4 Mart'ta ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve First Lady Jill Biden'ın ev sahipliğinde Beyaz Saray'da gerçekleşecek.

İSYANA TEŞVİK ETMEKLE SUÇLANMIŞTI

Mesleği ekonomist olan Roque, 1997'de diğer üç Kübalıyla (Félix Bonne, René Gómez Manzano ve Vladimiro Roca) birlikte İç Muhalefet Çalışma Grubu'nu kurarak Küba hükümeti için çalışıyordu.

Sözde "Dörtlü Grup" mahkemeye çıktı ve Roque devlet güvenliğine saldırı ve isyana teşvik suçlamasıyla üç buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mayıs 2000'de serbest bırakıldı ancak aktivizmini sürdürdü ve 2002'de Sivil Toplumu Destekleme Meclisi'ni kurdu.

Mart 2003'te Roque, hükümetin ABD hükümetinden ve çıkar gruplarından finansman kabul etmekle suçladığı muhaliflerin toplanması sırasında tutuklanan tek kadındı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN