Küçük bedenlere büyük dertler... Gazzeli çocuklar bir lokma ekmek kazanma derdine düştü

Küçük bedenlere büyük dertler... Gazzeli çocuklar bir lokma ekmek kazanma derdine düştü

İsrail 110 günü aşkındır Gazze'yi bombalıyor. Meydana gelen saldırılarda geride canlı kalabilenler ise yaşamak için her şeyi yapabilecek konumda. Ailesini kaybeden çocuklar eğitimden yoksun bırakılmışken, bir ekmeğe muhtaç hale geldi. Gazze'de hayatta kalma mücadelesinin bir başka yüzü de 'çocuk işçiliği' oldu. Küçük bedenlere büyük dertler sığdıran Gazzeli çocuklar yaşadıklarını anlattı.

Filistinli çocuklar, geriye kalan aileleri ve kendileri için bir lokma ekmek kazanma derdine düştü. Normal şartlarda okulda olması gereken çocuklar, İsrail'in yaklaşık 4 aydır aralıksız devam eden bombardımanı nedeniyle eğitimden mahrum kaldı.

Gazze'nin birçok cadde ve sokağında babasını ya da aile büyüğünü İsrail saldırılarında kaybetmiş, kendileri ve geriye kalan aileleri için ekmek, su ve ufak tefek şeyleri seyyar tezgahlarda satan çocuklara rastlamak artık mümkün.

yeni-proje-5-003.jpg

KÜÇÜK BEDENLERE BÜYÜK DERTLER

Filistinli 16 yaşındaki Üsame Kasım, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinde meyve suyu sattığı küçük tezgahının arkasından muhabirin sorularını cevapladı.

Üsame Kasım şöyle konuştu;

"Ailemin sığınmacı durumuna düşmesi ve hiçbir şeyimizin olmaması nedeniyle paraya ihtiyacımız var. Bu nedenle her gün sabahın erken saatlerinden akşama kadar çalışmak zorundayım"

Yorgun düşen bedeniyle müşteri çekmek için sesini yükseltmeye çalışan Kasım, şunları söyledi:

"Han Yunus'un batısındaki okullarda kalıyoruz. Kendime, anneme ve yerinden edilmiş kardeşlerim için çalışmak ve para kazanmak zorundayım. Şimdi, Nasır Tıp Kompleksi civarında limonata satıyorum"

İsrail saldırılarının daha uzun bir süre devam etmesinden endişe duyduğunu anlatan Kasım, İsrail askerlerinin sığındıkları yerlere kadar ulaşması ve tekrar kaçmak ve güvenli bir yer aramak zorunda kalma düşüncesinin artık zor geldiğini belirtti.

'BİZİ NEYİN BEKLEDİĞİNİ BİLMİYORUZ'

Kasım, "Eğitimi kendi başımıza hayatta kalmayı düşündüğümüz kadar artık düşünemiyoruz" diyerek sözlerine şöyle devam etti:

"Hayat zor ve karmaşık hale geldi. Yerinden edilme, yorgunluk ve aşırı korku.. Sürekli devam eden bombardıman.. Bizi neyin beklediğini bilmiyoruz. Durumumuz daha ne kadar böyle kalacak?"

'ARTIK HERKES KENDİNİ BİLE İDARE ETMEK DE ZORLANIYOR'

Bir başka Gazzeli çocuk Halid en-Netil de "Savaş hayatı çok zorlaştırdı. Artık herkes kendini bile idare etmekte zorlanıyor" dedi.

Ailesiyle birlikte evde hazırladığı ekmek ve helvaları küçük bedeniyle Gazze sokaklarında satmaya çalışan 13 yaşındaki Netil, "Çözüm, insanların yaşayabilmeleri ve kendilerine harcayabilmeleri için herhangi bir alanda çalışmasıdır. Bu zamanda güçlü olan, yaşayabilendir" diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN