Lübnan'ın güneyi savaş bölgesine döndü: 60 bin sivil evlerini terk etmek zorunda kaldı

Lübnan'ın güneyi savaş bölgesine döndü: 60 bin sivil evlerini terk etmek zorunda kaldı

İsrail-Filistin savaşıyla birlikte sınır ülkelerinde de hareketlilik devam ediyor. İsrail'in devam eden saldırıları nedeniyle Lübnan'ın güneyi sivillerden arındırılmış askeri bölge haline geldi. BM Uluslararası Göç Örgütünün açıkladığı verilere göre, 8 Ekim-5 Aralık tarihleri arasında Lübnan'ın güneyindeki çatışma bölgelerinde bulunan yaklaşık 60 bin sivil evlerini terk etmek zorunda kaldı.

İsrail ordusu ile Lübnan'daki Hizbullah Hareketi arasında 8 Ekim'den bu yana 120 kilometrelik sınır hattı üzerinde neredeyse her gün karşılıklı olarak "kontrollü" şekilde sıcak çatışmalar yaşanmaya devam ediyor.

Hizbullah, İsrail'in sınır bölgesinde yer alan yerleşim birimleri ile askeri noktalarına "Burkan" füzesi, güdümlü füze ve diğer silahlarla saldırılar düzenliyor. İsrail de çok agresif bir şekilde herhangi bir hedef gözetmeksizin Lübnan'ın sınır bölgesinde evleri ve seyir halindeki araçları vuruyor.

60 BİN SİVİL EVLERİNİ TERK ETTİ

Birlemiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Örgütünün açıkladığı verilere göre, 8 Ekim-5 Aralık tarihleri arasında Lübnan'ın güneyindeki çatışma bölgelerinde bulunan yaklaşık 60 bin sivil evlerini terk etmek zorunda kaldı.

İsrail ordusu, Hizbullah saldırıları devam ettiği müddetçe Lübnan'ın güneyinin "savaş bölgesi" olarak kalacağı tehdidinde bulunuyor.

İsrail ile Lübnan arasındaki sınır bölgesi, İsrail'in 1967'den bu yana işgal ettiği karı eksik olmayan bol su kaynaklarını olduğu yüksek Golan Tepelerinden başlayıp Akdeniz'e kadar uzanıyor.

ÇATIŞMALAR NEDENİYLE SİVİLLER BELDEDEN AYRILDI

Golan Tepelerinin yamacındaki Kefr Şuba beldesi, İsrail ile Lübnan arasında sınırın en uç kısmında yer alıyor. Yüksek bir yamaçta bulunan ve normalde 3 bine yakın kişinin ikamet ettiği beldede, çatışmalar nedeniyle şu an sadece 10'u geçmeyecek kadar sivil yaşıyor.

İsrail güçleri, beldenin tam üstünde yer alan tepedeki askeri noktadan tüm hareketleri gözlüyor. Hareket eden, beldeye giren "şüpheli" araçlar veya şahısları kolaylıkla hedef alabiliyor.

Tel Aviv yönetimi, BM Güvenlik Konseyinin 1701 sayılı kararına göre İsrail sınırından Lübnan'daki Litani Nehri arasındaki bölgenin silahsızlandırılmasını, burada sadece Lübnan ordusu ve BM Lübnan Geçici Barış Gücü'ne (UNIFIL) ait silah ve askeri araç-gerecin bulundurulmasını talep ediyor.

BÖLGEDEKİ SİHA SESLERİ KESİLMİYOR

Ancak özellikle 2006'dan bu yana Hizbullah'ın İsrail sınırı ve Litani Nehri arasındaki dağlık bölge ciddi bir askeri nüfuzu söz konusu.

Litani Nehri üzerinde yer alan Lübnan ordusuna ait askeri noktayı "özel izinle" geçtikten sonra gökyüzünde İsrail'e ait silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) seslerini duymak mümkün.

SİHA'ları sesinden tanıyan bölge halkı "Em-Ka havada" diyerek tehlikenin boyutu hakkında birbirlerini uyarıyor.

Litani Nehri ve İsrail sınırı arasındaki hassas bölgede asker dışında sivillere rastlamak mümkün değil. Bölgede açık market, restoran veya petrol istasyonu da neredeyse yok.

SINIRDAKİ LÜBNAN BELDELERİNDE BÜYÜK YIKIM

İsrail'in en çok vurduğu Lübnan beldeleri arasında Kefr Şuba'nın yanı sıra Kefrkella, Aytarun, Ayta eş-Şaab, Merkaba, Udeysa, Ramya, Rmeyş ve Yarun yer alıyor.

Bu beldelerdeki evlerin önemli bir kısmında büyük yıkımlar oluşmuş. Bazı evlerin hava saldırısı nedeniyle tamamen yıkıldığı görülüyor.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasındaki çatışmalarda şu ana kadar 3'ü gazeteci 3 çocuk olmak üzere 26 Lübnanlı sivil, 126 Hizbullah mensubu ile 5 İsrailli sivil ve 8 İsrail askeri öldü.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN