Macron Prag'a gitti: Gündem Ukrayna'ya yeni mühimmat

Macron Prag'a gitti: Gündem Ukrayna'ya yeni mühimmat

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron resmi ziyaret kapsamında bugün Prag'a gitti. Macron'un Çekya Devlet Başkanı Petr Pavel ve Başbakan Petr Fiala ile bir araya gelmesi beklenirken, Ukrayna'ya Avrupa dışında mühimmat satın alma planlarını görüşeceği tahmin ediliyor.

Çekya Televizyonu'nun bildirdiğine göre, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Çekya Devlet Başkanı Petr Pavel ve Başbakan Petr Fiala ile bir araya gelmek ve diğer konuların yanı sıra Ukrayna'ya Avrupa dışında mühimmat satın alma planlarını görüşmek üzere bugün Prag'a gitti.

ABD yardımının Kongre'de durması nedeniyle Kiev kritik mühimmat sıkıntısıyla karşı karşıyayken Devlet Başkanı Pavel geçtiğimiz ay Münih Konferansı'nda Prag'ın yurt dışında 500 bin 155 milimetre mermi ve 300 bin 122 milimetre mermi bulduğunu söyledi. Yetkili, diğer ortakların finansman sağlaması halinde mühimmatın Ukrayna'ya hızla gönderilebileceğini de sözlerine ekledi.

The Kyiv Independent'ta yer alan habere göre aralarında Kanada, Belçika, Hollanda ve Litvanya'nın da bulunduğu pek çok ülke bu girişimi destekledi.

Macron, 26 Şubat'ta medyaya yaptığı açıklamada plana desteğini dile getirdi ancak henüz kesin bir taahhütte bulunmadı. Bloomberg'e göre, Fransa cumhurbaşkanının Çek önerisine ilişkin taahhüdünü bu hafta içinde açıklaması bekleniyor.

AB, Mart ayına kadar Ukrayna'ya 1 milyon mermi tedarik etme sözünü yerine getirmedi; şimdiye kadar bu sayının yalnızca yarısını gönderdi ve son tarihi yıl sonuna kadar uzattı.

Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, Senato'nun Ukrayna'ya 60 milyar dolar tahsis eden 95 milyar dolarlık dış yardım tasarısını kendi meclisinde oylamaya sunmayı reddettiği için ABD'nin mühimmat stokları büyük ölçüde tükendi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN