Modi’nin katliamlar gölgesindeki kariyeri: Yarı tanrı muamelesi görüyor

Modi’nin katliamlar gölgesindeki kariyeri: Yarı tanrı muamelesi görüyor

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Hindu fanatikleri tarafından yıkılan Babri Camisi’nin yerine inşa edilen Ram Tapınağı’nın açılışıyla kutsiyet kılıcını iyice kuşandı. Fanatik Hindular Modi’ye nerdeyse tanrı muamelesi yapıyor. Modi de bu durumdan rahatsız değil.

DIŞ HABERLER

Hindistan Başbakanı Narendra Modi ak sakalı bilge imajıyla son yıllarda oldukça pirim topluyor. Ancak bir Hindu fanatiği olan Modi’nin tüyler ürperten siyasi sabıkaları var. Modi, 2002 yılında Gujarat Eyaletinin başbakanıyken bu eyaletin Godhra kentinde, Ayodhya kentindeki nümayişlerden dönen 59 Hindu trende yanarak feci şekilde öldü.

yeni-proje-3-002.jpg

Bu provokasyonu kimin yaptığı hala bilinmiyor ancak olay sonrasında Modi’nin eyaletinde Müslümanlara saldırılar oldu ve 2 bin Müslüman çıkan olaylarda vahşice öldürüldü. Frankfurter Allgemeine Zeitung’da yayımlanan bir habere göre erkeklerin vücutları parçalandı. Hamile kadınların canlı canlı karınları deşildi. İngiliz Hükümeti tarafından hazırlatılan bir araştırma raporuna göre Modi bu olaylardan ‘’direk sorumlu’’ ilan edildi. Hatta ABD Modi’ye uzun yıllar “Din özgürlüğüne karşı ağır ihlaller“nedeniyle vize vermedi.

yeni-proje-4-004.jpg

Trende yakılarak öldürülen Hinduların geldiği Ayodhya kentinin Modi’nin siyasi kariyerinde çok önemli bir yeri var. Modi bu kentte,1992 yılında fanatik Hindular tarafından yıkılan beş yüz yıllık Babri Camisi’in yerine inşa edien Ram Tapınağı’nın açılışını bir hafta önce bizzat yaptı. Siyasi kariyerinin ilk yıllarından beri yaptığı tapınak vaadini gerçekleştiren Modi açılış ayinini bizzat yöneterek, “kutsal kurtarıcı’’ rolünü de iyice pekiştirdi.

yeni-proje-5-003.jpg

MÜSLÜMANLAR İÇİN BÜYÜK TEHDİT

Modi’nin Hindistan’ın seküler geleneğine aykırı olarak kendisini başbakandan çok bir dini lider gibi sunuyor. Binlerce tanrısı olan Hinduların en popüler tanrısı ise açılışını Modi’nin yaptığı tapınağa ismini veren Ram tanrısı. Ram’ın bizatihi kendisi olduğu imalarını da sessizce kabul etmekte sakınca görmeyen Modi, Hindistan’da yaşayan 200 milyon Müslüman açısında büyük bir tehdit oluşturuyor.

Hindu ulus ve din bilinci Müslüman karşıtlığına dayanıyor. Fanatik Hindular Hindistan’da 1526-1858 tarihleri arasında Müslüman hakimiyete altında ‘’haksızlıklar’’ yaşadıklarına inanıyor ve intikam alma peşindeler.

Bu ülkedeki Müslümanlar yıllardır saldırılara uğruyor. Kimi zaman gizlice inek kesme, gizli inek eti satma suçlamalarına maruz kalıyorlar. Cuma namazlarına saldırılar, başörtülü kadınlara saldırılar nerdeyse rutin halde. Büyük olaylarda ise Hindular kepçe ve vinçlerle Müslümanların evlerini yıkıp yerle bir ediyor. Hindu hükümet te elbette buna seyirci kalıyor.

Ram tapınağı örneğinde olduğu gibi Hindu fanatikleri birçok tarihi caminin de eski Hindu tapınaklarının yerine inşa edildiğini iddia ediyor. Hindistan’da bir çok İslami eser Babri Camisi’in başına gelenlerin tehdidi altında.

yeni-proje-6-003.jpg

MUHALİFLER DE BASKI ALTINDA

Modi sadece bir Hindu fanatiği değil aynı zaman otoriter bir siyasi yöntem kullanıyor. Seçim komisyonunu kendi yandaşları ile doldurdu. Keza yüksek mahkemeler de Modi’nin partisi Bharatiya Janat Party (BJP) yandaşlarından oluşuyor. Muhalif sivil toplum örgütleri yurt dışından yardım aldıkları gerekçesi ile kapatılıyor. Modi ve BJP’yi eleştirilerenler de Hindu karşıtı olarak damgalanıyor.

Modi fakirlik altında yüzlerce yıldır ezilen Hindular için bir umut olmayı başardı. Hükümetin son açıklamalarına göre 248 milyon insan aşırı fakirlikten geçtiğimiz 9 yılda Modi döneminde kurtuldu. Muhalifler bu rakamların çarpıtma olduğunu söylüyor ama ülkedeki genel ekonomik iyileşme gözle görülüyor ve hissediliyor. Bu da Modi’nin işine yarıyor. Modi’yi destekleyen Hinduların oranı yüzde 70’in üzerinde. X Platformunda kendisinin 95 milyon kişi takip ediyor. Instagramda ise 85 milyon kişi.

Modi’yi tanıyanlar kendisinin stratejik bir deha olduğunu düşünüyor. Kendisi hakkında yazılıp çizilenlerle bir efsaneye dönüşmüş durumda. Buna göre Modi sabah 4.30’da kalkıyor, bir saat yoga yapıyor ve 20 saat aralıksız çalışıyor. Bu bilgilerin doğruluğu tespit edilemiyor ancak Hindular liderlerinin kendileri için çok az uykuyla aralıksız çalıştığına inanıyorlar.

Hindistan’da Nisan ve Mayıs aylarında seçim yapılacak. Popülaritesi bir hayli yüksek olan Modi muhtemelen bu seçimleri kazanacak. Ülkedeki Müslümanları ve muhalifleri zor bir gelecek bekliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN