Moskova Mahkemesi ABD'li gazetecinin tutukluluk süresini uzattı

Moskova Mahkemesi ABD'li gazetecinin tutukluluk süresini uzattı

Moskova Mahkemesi bugün ABD vatandaşı olan Wall Street Journal (WSJ) muhabiri Evan Gershkovich'in duruşma öncesi tutukluluk süresinin en az 30 Mart'a kadar uzatılmasına karar verdi. Gershkovich 2023 yılının Mart ayında Rusya'da casusluk suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Gershkovich, 2023 yılının Mart ayının sonlarında Rusya'nın Yekaterinburg kentinde Wagner paralı asker grubunun askere alma yöntemleri ve Rus vatandaşlarının Ukrayna'nın geniş çaplı işgaline ilişkin görüşleri hakkında bir çalışma yaparken tutuklanmıştı.

The Kyiv Independent'ta yer alan habere göre Moskova Mahkemesi bugün ABD vatandaşı olan Wall Street Journal (WSJ) muhabiri Evan Gershkovich'in duruşma öncesi tutukluluk süresinin en az 30 Mart'a kadar uzatılmasına karar verdi.

Rusya Gershkovich'i casuslukla suçlamıştı. ABD hükümeti ve WSJ bu iddiayı şiddetle reddediyor. Rusya'da casusluğun azami hapis cezası 20 yılı bulabilmektedir.

Mahkemenin bugünki kararı, yeni duyurulan uzatmanın bitimine kadar Gershkovich'in bir yıl boyunca tutuklu kalacağı anlamına geliyor.

TEK TUTUKLU GAZETECİ GERSHKOVİCH DEĞİL

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller Aralık 2023'te Rusya'nın Gershkovich ve bir başka tutuklu ABD vatandaşı Paul Whelan'ın serbest bırakılmasını amaçlayan önemli bir anlaşmayı reddettiğini söylemişti.

Rusya ayrıca , Rus ve ABD çifte vatandaşlığına sahip RFE/RL gazetecisi Alsu Kurmasheva'yı da kendisini yabancı ajan olarak tanımlamadığı gerekçesiyle hapse attı. Kurmasheva'nın duruşma öncesi tutukluluğu da birkaç kez uzatıldı ve Kurmasheva, 25 Ocak'ta Rusya'da parmaklıklar ardında 100'üncü gününü geçirdi.

RFE/RL Başkan Vekili Stephen Capus, "Haksız yere parmaklıklar ardında bir gün bile geçirmek bir trajedidir, ancak bir ABD vatandaşının haksız yere 100 gün boyunca bir Rus hapishanesinde tutulması çok çirkindir" dedi.

Kurmasheva'nın tutuklanması ve duruşma öncesi tutukluluğunun uzatılması, RFE/RL, AB, Batılı ülkeler ve Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Uluslararası Af Örgütü ve diğerleri de dahil olmak üzere çok çeşitli STK tarafından geniş çapta kınandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN