NATO ile İsveç- Finlandiya arasındaki imzaların anlamı ne? Rusya'dan 'Ciddi sonuçları olacak' açıklaması

NATO ile İsveç- Finlandiya arasındaki imzaların anlamı ne? Rusya'dan 'Ciddi sonuçları olacak' açıklaması

NATO üyesi ülkeler ile İsveç ve Finlandiya arasında bir katılım protokolü imzalandı. Rusya Dışişleri Bakanlığı iki Nordik ülkenin NATO'ya katılmalarının "ciddi askeri ve siyasi sonuçları olacak" ifadelerini kullanmıştı. Peki atılan bu imzalar Nordik iki ülke ile NATO açısından ne anlama geliyor?

NATO üyeleri, Finlandiya ve İsveç için bir katılım protokolü imzaladı. İki Nordik ülkenin, ittifaktaki ülkelerin parlamentoları kararı onayladıktan sonra NATO'ya katılmalarına izin veren imza, 1990'lardan bu yana ittifakın en önemli genişlemesi olacak.

NATO karargahındaki imza, geçtiğimiz hafta Madrid'de yapılan NATO zirvesinde Finlandiya ve İsveç'in terörle mücadele için daha fazlasını yapacağına dair Türkiye'ye verdiği güvencelerin ardından geldi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, iki ülkenin dışişleri bakanlarıyla birlikte yaptığı açıklamada, "Bu gerçekten tarihi bir an. Masanın etrafındaki 32 ülke ile daha da güçlü olacağız" dedi.

FİNLANDİYA VE İSVEÇ İÇİN ATILAN İMZALAR NE ANLAMA GELİYOR?

Protokol, Helsinki ve Stockholm'ün NATO toplantılarına katılabilecekleri ve istihbarata daha fazla erişim hakkına sahip olabilecekleri, ancak onaylanana kadar NATO savunma maddesinin verdiği haktan yararlanamayacağı anlamına geliyor (Bir müttefike yapılan saldırı ittifaktaki herkese karşı bir saldırıdır). Reuters'te yer alan habere göre, bunun bir yıl kadar sürmesi bekleniyor.

Moskova, her iki ülkeyi de NATO'ya katılmamaları konusunda defalarca uyarmıştı. 12 Mart'ta Rusya Dışişleri Bakanlığı iki Nordik ülkenin NATO'ya katılmalarının "ciddi askeri ve siyasi sonuçları olacak" ifadelerini kullanmıştı.

NATO GARANTİSİ

Stoltenberg, iki ülkenin üyeliği için müttefikleri hızla onaylamaya çağırdı ve bu arada iki İskandinav ülkesine NATO'nun desteğini garanti etti.

Stoltenberg, "Finlandiya ve İsveç'in güvenliği, onay süreci de dahil olmak üzere ittifakımız için önemlidir" dedi.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Desteğiniz için teşekkürler! Müttefiklerin her birinin onaylama süreci şimdi başlıyor" dedi.

ERDOĞAN UYARMIŞTI

Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, perşembe günü NATO zirvesinde yaptığı basın toplantısında, Finlandiya ve İsveç'in önce Türkiye'yle yaptıkları anlaşmanın gereği olarak verdikleri sözleri tutmaları gerektiğini, aksi takdirde onayın meclise gönderilmeyeceği konusunda uyarmıştı.

Nordik ülkeler ve Türkiye arasında İmzalanan bir mutabakata göre Finlandiya ve İsveç; PKK, YPG, PYD ve FETÖ terör örgütlerini desteklememe sözü verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN