Nazi kampından kurtulan Boris Romanchenko, Rus bombardımanında öldü

Nazi kampından kurtulan Boris Romanchenko, Rus bombardımanında öldü

İkinci Dünya Savaşı sırasında Naziler tarafından 4 ayrı toplama kampında esir tutulan Boris Romanchenko, Rusya’nın Harkov kentine düzenlediği bombardıman sonrası dairesinde çıkan yangında yaşamını kaybetti. Romanchenko'nun koronavirüs tedavisi gördüğü ve evinden çıkamadığı öğrenildi.

Rusya’nın Ukrayna işgalinde 27'nci güne girilirken, Putin 'hipersonik füze' dahil tüm hamleleri kullanıyor. İkinci Dünya Savaşında Nazilerin elinden kurtulmayı başaran 96 yaşındaki Boris Romanchenko’nun 18 Mart’ta Rus saldırısı sonrası dairesinde çıkan yangında hayatını kaybettiği aktarıldı. Romanchenko’nun koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle aylardır evinden çıkmadığı belirtildi.

20 Ocak 1926’da Ukrayna’nın Sumi kentinde doğan Romanchenko’nun 1942 yılında Naziler tarafından Almanya’nın Dortmund kentine sürüldüğü ve burada zorunlu olarak ağır işlerde çalıştırıldığı ifade edildi.

lala.jpg

Romanchenko’nun kaçmaya çalıştığı sırada yakalandığı ve 1943’te Buchenwald, Peenemünde, Bergen-Belsen ve Mittelbau-Dora toplama kamplarında esir tutulduğu aktarıldı.

Nazilerin İkinci Dünya Savaşı’nda yenilmesinin ardından esaretten kurtulan Romanchenko’nun hayatının geri kalanını Ukrayna’da geçirdiği ve toplama kamplarından kurtulanlar için kurulan dernek ve vakıflarda görev yaptığı belirtildi.

ROMANCHENKO’NUN ÖLÜMÜ TORUNU DUYURDU

Buchenwald ve Mittelbau-Dora Anıtlar Vakfı Direktörü Jens-Christian Wagner ise sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Yakınlarından öğrendiğimiz kadarıyla Buchenwald, Peenemünde, Dora ve Bergen-Belsen Nazi kamplarından sağ kurtulan arkadaşımız Boris Romanchenko, geçtiğimiz cuma günü Harkov’daki evinde meydana gelen bombalı saldırıda hayatını kaybetmiştir. Derin üzüntü içindeyiz. Torununa göre mermi isabet eden çok katlı bir binada yaşıyormuş. Boris Romanchenko, Buchenwald-Dora Uluslararası Komitesi’nin başkan yardımcısıydı” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN