Neo-Nazilerin seçim zaferi Avrupa'daki Türkleri endişelendirdi: Demokratik direniş çağrısı

Neo-Nazilerin seçim zaferi Avrupa'daki Türkleri endişelendirdi: Demokratik direniş çağrısı

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağcı partiler Fransa, İtalya ve Avusturya'da birinci, Almanya ve Hollanda'da ise ikinci sırada yer aldı. Bu durum, bu ülkelerde yaşayan Türkleri endişelendirdi. Almanya'da yaşayan Türkler, ırkçı partilere karşı, demokratik partiler ve sivil toplum kuruluşlarının harekete geçmesi gerektiği çağrısı yapıyor.

6-9 Haziran tarihlerinde 27 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkede gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri, aşırı sağın zaferiyle sonuçlandı. İtalya'da Başbakan Giorgia Meloni'nin "post faşist" olarak tanımlanan partisi İtalya'nın Kardeşleri, oy oranını 2019'a göre dört kattan fazla artırarak yüzde 28,8'e yükseltti. Fransa'da ise aşırı sağcı Marine Le Pen'in Ulusal Birlik Partisi (RN) yüzde 31,5 oy oranına ulaşarak Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisini geride bıraktı. Bu gelişme üzerine Fransa'da parlamento feshedilerek erken seçim kararı alındı. Avusturya'da ise sağ popülist Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) sandıktan birinci çıktı.

ALMANYA VE HOLLANDA'DA AŞIRI SAĞIN YÜKSELİŞİ

Almanya ve Hollanda'da da aşırı sağcı partiler seçimlerde ikinci sırada yer aldı. Almanya'da İslam ve göç karşıtı aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisi oylarını artırarak yüzde 15,9'a ulaştı. AfD'nin liste başı adaylarından Maximilian Krah, Nazi dönemini öven açıklamaları nedeniyle AP'deki aşırı sağcı Kimlik ve Demokrasi (ID) grubundan ihraç edilmişti. Hollanda'da ise Geert Wilders'in Özgürlük Partisi yüzde 17,7 oy oranına ulaştı.

TÜRKİYE KÖKENLİ VATANDAŞLARIN ENDİŞELERİ

DW Türkçe'den Elmas Topçu'nun haberine göre, aşırı sağın AP seçimlerinde güç kazanması, Almanya'da yaşayan Türkiye kökenli vatandaşlar arasında büyük endişe yarattı. Özellikle 20 yıl önce aşırı sağcı terör örgütü Nasyonal Sosyalist Yeraltı'nın (NSU) bombalı saldırısına hedef olan Köln'ün Keup Caddesi'nde düzenlenen anma etkinlikleri sırasında bu sonuçlar derin bir üzüntü ve kaygı yarattı. Keup Caddesi Esnaf Dayanışma Derneği Eş Başkanı Meral Şahin, "Saldırının 20. yılında aşırı sağın bu kadar güçlendiğini görmek bizi derinden sarstı" dedi. Şahin, aşırı sağın tehlikelerini anlatmak için çaba gösterdiklerini ancak daha fazla kişinin bu konuda bilinçlenmesi gerektiğini vurguladı.

TÜRK İŞ İNSANLARININ GÖRÜŞLERİ

Avrupa Türk İşadamları ve Sanayicileri Derneği (ATİAD) Başkanı Aziz Sarıyar da aşırı sağın güçlenmesinden endişe duyduğunu belirtti. Sarıyar, aşırı sağın güçlenmesinin ekonomi ve demokratik toplumsal yapı açısından bir tehdit oluşturduğunu ifade etti. Ayrıca, aşırı sağın güçlenmesi durumunda yatırımcıların başka ülkelere yönelmeyi düşünebileceğini söyledi.

TOPLUMSAL BÖLÜNMENİN DERİNLEŞMESİ

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Genel Sekreteri Eyüp Kalyon, AP seçim sonuçlarının mevcut toplumsal bölünmeyi daha da derinleştirdiğini belirtti. Kalyon, sağcı ve solcu aşırı uçların toplumu zehirlediğini ve demokratik, özgürlükçü bir Avrupa'nın tahrip edilmesine yol açtığını söyledi.

DEMOKRATİK DİRENİŞ ÇAĞRISI

Multikulturelles Forum Derneği Başkanı Kenan Küçük, AP seçim sonuçlarının yıkıcı bir tablo ortaya koyduğunu ifade etti. Küçük, AfD'nin savunduğu görüşler nedeniyle seçildiğini ve bu durumun endişe verici olduğunu belirtti. Küçük, aşırı sağa karşı demokratik partiler ve sivil toplum kuruluşlarının harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.

GELECEK İÇİN UMUT VE DAYANIŞMA

Türkiye kökenli vatandaşlar, aşırı sağın yükselişine karşı toplumsal dayanışma ve bilinçlenme çağrısında bulunuyor. Özellikle Almanya’da yaşayan Türkler, demokrasi ve özgürlük mücadelesinin güçlendirilmesi gerektiğini ve herkesin bu tehlikeye karşı duruş sergilemesi gerektiğini ifade ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN