​​​​​​​Netanyahu en iyi müttefikini de kaybetti: Almanya tutuklama kararını uygulayacak

​​​​​​​Netanyahu en iyi müttefikini de kaybetti: Almanya tutuklama kararını uygulayacak

İspanya, İrlanda ve Danimarka'nın Filistin'i tanıma kararıyla bugüne kadar görmediği bir karşı tavırla karşılaşan İsrail, en sıkı müttefikini de kaybetti. Almanya Başbakanı Scholz'un sözcüsü, "UCM'den Netanyahu'ya tutuklama kararı çıkarsa uyarız" açıklaması yaptı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Almanya’dan gelen açıklamayla ciddi bir diplomatik krizle karşı karşıya. Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un sözcüsü Steffen Hebestreit, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) Netanyahu hakkında tutuklama kararı vermesi durumunda, Almanya'nın bu karara uyacağını belirtti.

'BİZ KANUNLARA UYARIZ'

İsrail, Almanya’dan UCM kararını reddetmesini talep ederken, Berlin’in bu karara sadık kalacağını ifade etmesi İsrail’i zor durumda bıraktı. Hebestreit, Netanyahu'nun Almanya’ya gelmesi halinde tutuklanacağını vurgulayarak, "Elbette. Evet, biz kanunlara uyarız" dedi.

1kapak-002.jpg
Steffen Hebestreit

BÜYÜKELÇİ REDDETME ÇAĞRISINDA BULUNDU

İsrail’in Berlin Büyükelçisi Ron Prosor ise sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Alman hükümetine UCM’nin girişimini reddetme çağrısında bulundu.

UCM Başsavcısı Karim Khan, Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında “insanlığa karşı suç işlemeleri ve savaş suçlusu oldukları” gerekçesiyle yakalama kararı başvurusunda bulunmuştu. Aynı zamanda Hamas’ın üst düzey isimleri İsmail Haniye, Yahya Sinvar ve Muhammed ed-Dayf için de benzer başvurular yapılmıştı.

7 EKİM SONRASI GAZZE’DEKİ DURUM

7 Ekim 2023’te Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, “Filistinlilere ve kutsal değerlere yönelik ihlallere karşılık verme” gerekçesiyle İsrail’e kapsamlı bir saldırı düzenlemişti. Bu saldırılarda 1200 İsrailli yaşamını yitirirken, 5 bin 132 kişi yaralandı. İsrail’in misilleme olarak Gazze’ye düzenlediği saldırılarda ise en az 35 bin 709 Filistinli hayatını kaybetti. Ölenlerin 15 bin 103’ü çocuk, 9 bin 849’u ise kadın olarak kaydedildi.

Saldırılar sonrasında Gazze’deki sivil altyapı büyük ölçüde tahrip olurken, binlerce kişinin hala enkaz altında olduğu bildiriliyor. Özellikle hastaneler ve eğitim kurumları hedef alınarak halkın güvenliği ciddi şekilde tehdit ediliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN