Netanyahu’nun sözcüsü: Ateşi Lübnan’a yayarız

Netanyahu’nun sözcüsü: Ateşi Lübnan’a yayarız

İsrail güçlerinin Gazze’ye acımasız saldırıları devam ederken Lübnan sınırında da tansiyon dorukta. İsrailli yetkililer yaptıkları peş peşe açıklamalarla savaşı yeni bir cepheye taşımaya hazır olduklarını duyurdular. Netanyahu’nun sözcüsü, “Şu anda bir yol ayrımındayız. Ya Hizbullah, İsrail sınırından çekilir, ya da biz kendimiz çekeriz.” dedi.

Gazze’deki savaşın yayılması olasılığı ile ilgili endişeler, Lübnan-İsrail sınırındaki gelişmeler sonrası artıyor. İsrail eğer, Hizbullah tarafından yapılan saldırılar sonlanmazsa buraya müdahale edeceği uyarısını yaptı. Başbakan Binyamin Netanyahu’nun sözcüsü Eylon Levy, “Şu anda bir yol ayrımındayız. Ya Hizbullah, İsrail sınırından çekilir, ya da biz kendimiz çekeriz.” dedi.

Hamas’ın 7 Ekim’de düzenlediği saldırılar sonrası kurulan acil durum hükümetine giren muhalif siyasetçilerden Benny Gantz ise, Lübnan hükümetinin Hizbullah’ın İsrail’in kuzeyini vurmasına engel olmaması halinde İsrail ordusunun müdahale edeceğini söyledi. Gantz ayrıca diplomatik çözüm için zamanın tükendiğini belirtti. Gantz düzenlediği basın toplantısında “İsrail’in kuzey sınırındaki durum değişiklik gerektiriyor. Diplomatik kronometrede zaman doluyor” dedi.

Gantz, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun savaş kabinesine girmesi öncesi, 2011–2015 yılları arasında İsrail Genelkurmay Başkanı olarak görev yapmış; daha sonra siyasete girmiş ve sırasıyla Savunma Bakanı, Adalet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olmuştu. Lübnan resmi medyası, önceki günkü İsrail hava saldırısında bir Hizbullah üyesi ve iki akrabasının öldüğünü duyurdu.

Saldırıda, İsrail sınırından iki kilometre uzaklıktaki Bint Jbeil kasabasında bulunan bir ev vuruldu. Lübnan’da çoğu Hizbullah üyeleri, siviller ve üç gazeteciden oluşan 100’den fazla kişi öldürüldü. İsrail ordusu bölgedeki onlarca toplulukta yaşayan, binlerce sivili tahliye etti. Bu arada İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi de, Hizbullah’a karşı gerektiğinde hücuma hazır olmaları gerektiğini belirtti.

Ordu olarak birincil görevlerinin, Hizbullah’ın saldırıları nedeniyle İsrail’in kuzeyindeki bölgelerden göç edenleri tekrar evlerine döndürmek olduğunu kaydeden Halevi, İsrail ordusu ve Kuzey Komutanlığın hazırlığının üst seviyede olduğunu dile getirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN