Pakistan ve İran güvenlik işbirliğini genişletme konusunda anlaştı

Pakistan ve İran güvenlik işbirliğini genişletme konusunda anlaştı

Pakistan ve İran karşılıklı düzenlenen saldırılarından ardından ilişkileri iyileştirmeye devam ediyor. İki ülke bugün yaptıkları ortak açıklamada birbirlerinin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyduklarını ve güvenlik işbirliğini genişletmeye karar verdiklerini söyledi.

Pakistan ve İran bu ay militan hedefler olduğunu söyledikleri yerlere yapılan kısasa kısas füze saldırılarının ardından ilişkileri onarma çabalarını hızlandırıyorlar.

Reuters'ta yer alan habere göre, İki ülkenin dışişleri bakanları Pakistan'ın başkentinde görüşmelerde bulundu.

Pakistan ve İran bugün yaptıkları ortak açıklamada birbirlerinin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyduklarını ve güvenlik işbirliğini genişletmeye karar verdiklerini söylediler.

Pakistan Dışişleri Bakanı Celil Abbas Jilani, İranlı mevkidaşı Hossein Amir Abdullahian ile düzenlediği ortak basın toplantısında, komşuların yanlış anlaşılmaları oldukça hızlı bir şekilde çözebildiklerini söyledi. Jilani, iki ülkenin kendi bölgelerinde terörizmle mücadele etme ve birbirlerinin endişelerini giderme konusunda da anlaştıklarını söyledi.

Abdullahian, iki ülkenin iyi bir anlayışa sahip olduğunu belirterek, İran ile Pakistan arasında hiçbir zaman toprak farklılıkları veya savaş olmadığını da sözlerine ekledi.
Abdullahian, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin yakında Pakistan'ı ziyaret edeceğini de sözlerine ekledi.

Füze saldırılarının ardından iki ülke arasındaki gerilim artmış, Pakistan Tahran büyükelçisini geri çağırmışve mevkidaşının İslamabad'a dönmesine izin vermemişti. Ayrıca tüm üst düzey diplomatik ve ticari anlaşmalar iptal edilmişti.

Ancak elçilerin görevlerine dönmelerinin istenmesi ve Abdullahian'ın görüşmelere davet edilmesiyle ilişkiler yumuşatılmaya başladı. İki Müslüman ülkenin ilişkilerinin sert bir geçmişi var ancak füze saldırıları son yılların en ciddi olaylarıydı.

İslamabad, ayrılıkçı Beluc Kurtuluş Cephesi ve Beluc Kurtuluş Ordusu'nun üslerini vurduğunu söylerken Tahran, Ceyş el Adl grubundaki militanları vurduğunu söyledi.

Militan gruplar, Pakistan'ın güneybatıdaki Belucistan eyaleti ile İran'ın güneydoğudaki Sistan-Belucistan eyaletini kapsayan bir bölgede faaliyet gösteriyor.
İran, kendi topraklarındaki bir sınır köyüne düzenlenen saldırılarda dördü çocuk dokuz kişinin hayatını kaybettiğini söylemişti. Pakistan ise İran saldırısında iki çocuğun hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN