Körfez krizi Türkiye'yi 'negatif sarmala' soktu: Petrole gelen her 5 dolar, faturayı 4 milyar dolar kabartıyor!

Körfez krizi Türkiye'yi 'negatif sarmala' soktu: Petrole gelen her 5 dolar, faturayı 4 milyar dolar kabartıyor!

Ortadoğu'da patlak veren savaş ve Körfez krizi nedeniyle uçuşa geçen petrol fiyatları, Türkiye ekonomisine ağır bir fatura çıkarıyor. Ekonomi yazarı Emre Çakmak'ın analizine göre; yükselen petrol fiyatları Türk Lirası'ndaki değer kaybını hızlandırırken, TCMB'nin 61 dolar olarak öngördüğü petrolün 80-100 dolar bandına oturması enerji faturamıza 30 milyar dolarlık devasa bir ek yük getirebilir. Üstelik kriz, uçak bileti fiyatlarını artırarak 65 milyar dolarlık turizm hedefini de tehdit ediyor.

Küresel piyasalarda gözler Körfez'deki savaşa ve petrol fiyatlarındaki amansız yükselişe çevrilmişken, bu krizin Türkiye ekonomisine yansımaları netleşmeye başladı. Ekonomi yazarı Emre Çakmak, sosyal medya hesabı üzerinden Dolar/TL kurunun (45.18 seviyeleri) ve değer kaybı eğiliminin yer aldığı bir grafik paylaşarak, petrol rallisinin Türkiye'yi nasıl "ısırmaya" başladığını gözler önüne serdi.

TL'DEKİ DEĞER KAYBI HIZLANDI

Çakmak'ın analizine göre, petrol fiyatlarındaki artış Türk Lirası üzerindeki baskıyı doğrudan artırıyor. Daha önce yıllık bazda yüzde 15 civarında seyreden Türk Lirası'ndaki değer kaybı (depresyasyon) hızı, petrol fiyatlarının yükselmeye devam etmesiyle birlikte yüzde 20, hatta yüzde 25 seviyelerine doğru tırmanışa geçti.

MERKEZ BANKASI'NIN HESABI ŞAŞTI: 30 MİLYAR DOLARLIK EK FATURA!

Krizin en yakıcı etkisi ise Türkiye'nin cari açığının bir numaralı sebebi olan enerji ithalatında hissedilecek. Çakmak'ın ortaya koyduğu basit ama korkutucu matematiğe göre; petrol fiyatlarındaki her 5 dolarlık artış, Türkiye'nin yıllık enerji faturasını 3.5 ila 4 milyar dolar artırıyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2026 yılı için ortalama petrol fiyatını 61 dolar olarak öngörmüştü. Ancak Körfez krizinin etkisiyle petrolün ortalama 80-100 dolar bandında seyretmesi, Türkiye'nin başlangıçta beklenenden 15 ila 30 milyar dolar daha yüksek bir enerji faturasıyla karşı karşıya kalacağı anlamına geliyor.

whatsapp-image-2026-04-30-at-11-53-36.jpeg

65 MİLYAR DOLARLIK TURİZM HEDEFİ TEHLİKEDE

Artan petrol fiyatları sadece enerjiyi değil, Türkiye'nin en büyük döviz kaynağı olan turizmi de domino etkisiyle vurma potansiyeli taşıyor.

Çakmak, artan petrol fiyatlarının uçak (jet) yakıtı maliyetlerini doğrudan yukarı çekeceğini, bunun da uçak bileti fiyatlarına zam olarak yansıyacağını belirtti. Yükselen seyahat maliyetlerinin Türkiye'ye gelecek turist sayısını olumsuz etkileyebileceğine dikkat çeken ekonomist, Türkiye'nin yıllık 65 milyar dolarlık turizm geliri hedefinin risk altında olduğunu vurguladı.

Emre Çakmak analizini, artan enerji faturası ve düşme riski taşıyan turizm gelirlerinin, mevcut ekonomik koşullar altında Türkiye'yi "negatif bir sarmala" (negative spiral) sürüklediği uyarısıyla tamamladı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN