Peru’da kongre ‘huzur istemiyor’: Erken seçim çağrılarına ret

Peru’da kongre ‘huzur istemiyor’: Erken seçim çağrılarına ret

Peru Devlet Başkanı Dina Boluarte, haftalardır süren ölümcül protestoları sona erdirmek için kongreye ikinci kez erken seçim yapılması çağrısında bulundu ve aksi takdirde oylamanın gerçekleşmesi için anayasa reformu yoluna gidileceğini söyledi.

Peru, devrik lider Pedro Castillo'nun kongreyi ve yönetimi kararname ile feshetmeye teşebbüs ettikten sonra tutuklandığı 7 Aralık'tan bu yana neredeyse ölümcül protestolarla beraber siyasi bir krize girdi.

TEKLİF KONGREDEN DÖNDÜ

Geçen ay milletvekilleri 2026'daki seçimleri Nisan 2024'e aldılar, ancak protestolarda tansiyon dinmediği için, Boluarte seçimin bu yılın sonunda yapılmasını istedi. Cuma günü, kongreyi seçimi erkene çekmeye çağıran Boluarte’nin teklifini, kongre 45 evet, 65 aleyhte ve iki çekimser oyla reddetti.

GÖSTERİCİLERİN ÜÇ TALEBİ

Boluarte, milletvekillerinin seçimi erkene almayı reddetmesi halinde, ilk tur seçimlerin ekimde ve ikinci turun aralıkta yapılması için bir anayasa reformu önereceğini söyledi. Göstericiler erken seçimlerin yanı sıra Boluarte'nin görevden alınması, kongrenin feshedilmesi ve yeni bir anayasa çağrısında bulunuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN