Peru'nun eski Devlet Başkanı Fujimori 16 yıl sonra serbest

Peru'nun eski Devlet Başkanı Fujimori 16 yıl sonra serbest

Peru'da 'yolsuzluk' ve 'görevi suistimal' suçlarından 25 yıl hapis cezası alan eski devlet başkanı Alberto Fujimori, Anayasa Mahkemesi kararı sonrası 'insani gerekçelerle' serbest bırakıldı. 16 yıl boyunca hapiste olan 85 yaşındaki Fujimori, 6 Aralık Çarşamba günü geç saatlerde tutulduğu hapishaneden çıktı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Peru Anayasa Mahkemesi, 'yolsuzluk' ve 'görevi suistimal' suçlarından 25 yıl hapis cezası alan eski devlet başkanı Alberto Fujimori'nun acilen serbest bırakılmasına karar verdi.

16 yıl boyunca hapiste olan 85 yaşındaki Fujimori, kararın ardından serbest bırakıldı.

Doktorlarının ciddi sağlık sorunları yaşadığını söylediği eski devlet başkanı, çarşamba günü solunum tüpü ve maske takarak hapishaneden çıkarken görüntülendi.

Arabaya binmeden önce çocukları ona sarıldı. Oğlu Keiko, babasının artık ikamet etmesi beklenen evinin kapısında "Bugün nihayet babamızı eve kavuşturduk. Kalbimde nefret ya da kızgınlık yok, minnettarlık var" dedi.

NE OLMUŞTU?

Anayasa Mahkemesi'nin eski devlet başkanı Fujimori 1990-2000 yıllarındaki devlet başkanlığı döneminde görevi suistimal, rüşvet ve yargısız infazlar yaptığı gerekçesiyle 25 yıl hapse mahkum edilmiş ve 2007'den bu yana Peru'da hapis yatıyordu. Eski devlet başkanı Pedro Pablo Kuczynski, 2017'de insani gerekçelerle Fujimori için af çıkarmıştı.

Anayasa Mahkemesi Mart 2022'de bir alt mahkemeye Fujimori'nin serbest bırakılması talimatı vermişti. Ancak alt mahkeme, 1 Aralık'ta verdiği kararla serbest bırakma yetkisinin olmadığını öne sürerek eski Devlet Başkanı hakkındaki kararı tekrar Anayasa Mahkemesi'ne bırakmıştı. Kuczynski'nin hakkındaki yolsuzluk suçlamaları nedeniyle devlet başkanlığından azledilmemek için Meclis'te Fujimori'nin eski partisinden milletvekillerinin desteğini sağlayabilmek amacıyla Fujimori'yi affettiği öne sürülmüştü.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN