Rus işgalinde 26'ncı gün: Ukrayna, Mariupol'ü teslim etmeyecek

Rusya-Ukrayna savaşında 26'ncı güne girilirken iki ülke arasındaki müzakereler bugün de devam edecek. Cephe hattında ilerleyişini yavaşlatan Rus ordusu, hem müzakerelerden çıkacak sonucu hem de yeni asker sevkiyatını bekliyor. Ukrayna, Rusya Savunma Bakanlığı'nın "saat 05.00'e kadar Mariupol kentinin kontrolünü Rus güçlerine teslim etme" talebini reddetti. Rusya Savunma Bakanlığı ise 21 Mart sabah itibari ile Mariupol'den insani yardım koridorlarının açılacağını duyurdu.

Tüm dünyanın gözünü çevirdiği Ukrayna-Rusya Savaşı, 26'ıncı gününde devam ediyor.

Rusya ilerleyişini yavaşlatırken, iki ülkenin diplomatları masada çıkış yolu arıyor. Öte yandan, Rus ordusu kaybettiği askerlerin yerine yenilerini getirmeye çalışıyor.

Gözler ise bugün yenisi yapılacak müzakere görüşmelerinden çıkacak kararda.

İNSANİ YARDIM KORİDORLARI AÇILACAK

Rusya Savunma Bakanlığı Ulusal Kontrol Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev, yaptığı açıklamasında, Ukrayna’daki insani yardım koridorları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu, Moskova saatiyle 10.00'dan itibaren Mariupol'den doğu ve batıya insani yardım koridorlarının açılacağını belirtti.

Mizintsev, taraflara sabah saat 09.30'dan itibaren karara uymak için ateş kes çağrısında bulundu.

UKRAYNA, MARİUPOL'Ü TESLİM ETMEYECEK

Ukrayna, Rusya Savunma Bakanlığı'nın "saat 05.00'a kadar Mariupol kentinin kontrolünü Rus güçlerine teslim etme" talebini reddetti.

Pazar günü Rusya Ulusal Savunma Yönetim Merkezi Direktörü Albay-General Mikhail Mizintsev, "Silahlarınızı bırakın. Felaket bir insani durum oluştu. Silahlarını bırakan herkesin Mariupol'den güvenli bir şekilde çıkması garanti edilecek" demişti. Mizinstsev, teslim olmayanların "askeri tribünalde" yargılanacağını söylemişti. Moskova, Ukrayna'ya pazartesi sabahı saat 05.00'a kadar süre tanıdı.

Ukrayna Başbakanı Yardımcısı İrina Vereşçuk, Moskova'nın taleplerini reddettiklerini belirterek teslim olmanın "gündeme bile getirilemeyeceğini" ifade etti. Ukrainska Pravda'nın aktardığına göre Vereşçuk, "Teslim olmak veya silahları bırakmak konusu üzerine konuşulamaz. Rus tarafını bu konuda bilgilendirdik" dedi.

Başbakan yardımcısı, Moskova'ya seslenerek, "8 sayfalık bir mektuba zaman harcayacağınıza bir insani koridor açın" diye konuştu.

Rusya'nın kuşattığı Mariupol, 24 Şubat'tan bu yana en çok zarar gören Ukrayna kentlerinden biri. Şehir hem Rus bombardımanına maruz kalıyor, hem de taraflar arası çatışmalar karada da devam ediyor.

RUS ORDUSU AVM'Yİ VURDU

Ukrayna Devlet Acil Durum Hizmetleri, Rus ordusunun bu gece başkent Kiev'deki alışveriş merkezine düzenlediği saldırıda 4 kişinin hayatını kaybettiğini, bir kişinin de yaralandığını bildirdi.

Ukrayna Devlet Acil Durum Hizmetleri Kiev şubesinden yapılan yazılı açıklamada, Kiev'in Podilskyi semtindeki alışveriş merkezine gerçekleştirilen saldırının ardından olay yerinde arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü belirtilerek, "4 kişi olay yerinde hayatını kaybetti, 1 kişi de yaralandı. Bilgiler netleşiyor." ifadesi yer aldı.

Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, Telegram hesabından yaptığı paylaşımda, Kiev'in Podilskyi semtinde patlama seslerinin duyulduğunu duyurmuştu.

İşte Rusya-Ukrayna savaşında yaşanan dakika dakika gelişmeler:

21 Mart 2022 Pazartesi

10.52- Ukrayna'nın Sumy kentindeki bir kimyasal tesisinde amonyak sızıntısı tespit edildiği duyuruldu. Bölge valisi Dmytro Zhyvytskyy, Sumykhimprom fabrikasının beş kilometrelik yarıçapındakilerin gaz tehlikeli olduğu için bölgeyi terk etmeleri gerektiği konusunda uyardı. Yetkili, Telegram kanalındaki yerel saat 04:30'daki gönderisinde sızıntıya neyin sebep olduğunu söylemedi.

09.41- Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD Başkanı Joe Biden'ın bu hafta yapacağı Avrupa ziyareti kapsamında Polonya'yı da ziyaret edeceğini söyledi.

08.10- Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Rusya'ya karşı savaşan Ukrayna'ya 5 milyon Yeni Zelanda doları (yaklaşık 3,45 milyon Amerikan doları) değerinde ölümcül olmayan askeri malzeme desteğinde bulunacaklarını bildirdi.

07.27- Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, Rusya Savunma Bakanlığı'nın Mariupol'de kendilerine karşı direnen Ukrayna askerlerine ve savaşan gruplara silah bırakma çağrısına ret cevabı vererek, "Silahları teslim etmekten söz edemeyiz" dedi.

07.45- Rusya ordusu tarafından Ukrayna’nın başkenti Kiev’in merkezine yakın noktadaki Podilskyi ilçesine füze saldırıları başlatıldı.

07.30- Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın Mariupol kentinde kendilerine karşı savaşan Ukrayna askerlerine seslenerek silahını bırakan herkese Mariupol’den güvenli çıkışı garanti ettiklerini duyurdu.

07.28- Rusya'nın saldırısı altındaki Ukrayna'nın liman kenti Odessa'da yerel saatle 05.50 sularında hava savunma sistemleri devreye girdi. Ukrayna'ya ait hava savunma sistemleri, Odessa semalarında keşif uçuşu yaptıkları sırada Rusya'ya ait insansız hava araçlarını ve füzelerini hedef aldı. Hava savunma sistemlerin devreye girmesinin ardından hemen ardından Odessa halkı, sokağa çıkma yasağının bitmesine kısa bir süre kala kent genelinde yankılanan sirenleri ile güne uyandı.

07.00- Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile er ya da geç diyalog için bir araya geleceğini ve bu görüşmenin Kudüs'te bile düzenlenebileceğini belirtti.

05.52- Ukrayna Devlet Acil Durum Hizmetleri, Rus ordusunun bu gece başkent Kiev'deki alışveriş merkezine düzenlediği saldırıda 4 kişinin hayatını kaybettiğini, bir kişinin de yaralandığını bildirdi.

k.jpg

05.27- Rusya Savunma Bakanlığı tarafından gece saatlerinde yapılan yeni bir açıklamada, Ukrayna'nın Mariupol kentinde Rus birliklerine karşı direnen Ukrayna askerleri, milliyetçi gruplar ve Kiev’e çalışan paralı askerlere direnmemeleri ve silah bırakmaları çağrısı yapıldı. Silahını bırakan kişilerin güvenli bir şekilde kentten çıkarılacağına dair güvence verildiğini ifade edildiği açıklamaya Ukrayna’dan ilk tepki geldi.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk yaptığı açıklamada, Rusya’nın çağrısını reddederek, "Rusya Savunma Bakanlığı, Ukraynalı savunucuların silahlarını bırakıp Mariupol'den ayrılmaları için bir çağrı yaptığı, resmi mektubu Ukrayna’ya iletti. Silahları teslim etmekten söz edemeyiz. Rus tarafını bu konuda zaten bilgilendirdik. Bize 8 sayfa mektup yazarak zaman harcamak yerine koridoru açın" ifadelerini kullandı.

02.21- Yunanistan'ın Ukrayna'nın Mariupol kenti Başkonsolosu Manolis Androulakis, "Odyssey Operasyonu" adı verilen bir kurtarma operasyonu ile Rusya’nın büyük bombardımanı altında olan Mariupol kentinden tahliye edilerek Yunanistan'ın başkenti Atina’ya getirildi. Androulakis Mariupol'da karşılaştığı anlara ilişkin, "Mariupol’u ve insanlarını haritadan sildiler" dedi.

o.jpg
Manolis Androulakis

00.12- Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın savaş başlattığı Ukrayna'daki mülteciler için 35 milyon dolar bağış toplayan Amerikalı aktör Ashton Kutcher ve eşi Ukrayna asıllı ABD'li aktris Mila Kunis'e teşekkür etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN