Zelenskiy’nin Holokost kıyasına İsrail’de yoğun tepki

Zelenskiy’nin Holokost kıyasına İsrail’de yoğun tepki

Zelenskiy’nin İsrail meclisi Knesst‘te yaptığı konuşmada Ukraynalıların durumunu Holokost’la kıyaslaması İsrail’de tepkilere yol açtı.

KARAR/ALMANYA

Ukrayna Devlet Başkanı Wolodimir Zelenskiy’nin İsrail Meclisi Knesset’de video konferansı yöntemiyle yaptığı konuşmada Ukraynalıların durumunu Holokost'la kıyaslaması İsrail’de eleştirilerin hedefi haline geldi. Zelenskiy’nin konuşmasının ana konusu silah yardımı talebiydi ancak ülkede en çok yapmış olduğu tarihi kıyas konuşuldu.

Konuşmasında Knesset milletvekillerine çağrıda bulunan Zelenskiy İsrail’i eleştirmiş kendilerine “Iron Dome‘‘ isimli raket savunma sistemini göndermesini talep etmişti. Zelenskiy ayrıca İsrail’in Rusya’ya karşı uygulanan ekonomik yaptırımlara katılmaması ve ülkesine az sayıda Ukraynalı göçmeni kabul etmesini de eleştirerek “Verdiğiniz bu cevaplarla yaşamak zorundasınız‘‘ demişti.

Zelenskiy, İsrail’de eleştiri oklarının kendisine yönelmesine neden olan ifadelerinde ise Rus yönetiminin Ukrayna’ya karşı, bir dönem Yahudilere karşı bir katliam planlayan Nazilerle aynı dili kullandığını belirterek, “Yahudi sorununun çözümü için son çözümü (soykırım) hatırlıyorsunuzdur. Dinleyin bakalım şimdi Moskova’da ne deniyor. Bu kelimeleri nasıl tekrarlıyorlar. Son Çözüm! Ama bu kez bizi kastederek, Ukrayna sorunun kastederek‘‘ şeklinde konuştu.

Zelenski 24 Şubatta başlayan Rus saldırısının Hitler’in 102 yıl önce NSDAP’nın parti programın açıkladığı güne denk düştüğüne dikkat çekerek “Farklı ülkelerde farklı koşullarda yaşıyoruz. Ama karşı karşıya kaldığımız tehdit aynı" dedi. Nazilerin milyonlarca insanı katlettiğini söyleyen Zelinskiy, Rusların ise birkaç hafta içinde binlerce kişiyi öldürdüğünü ve Babyn Jar anıtına (Holokost anma anıtı) saldırdığını ifade etti.

Kendisi de Yahudi olan Zelenskiy’nin yaptığı bu kıyas konuşma sonrası eleştirilerin hedefi oldu. Dini Sionist Parti temsilcisi Bazalel Smotrich “Holokost kıyası gülünç ve rahatsız edici‘‘ dedi. Smotrich Zelenskiy’nin Ukraynalıların İkinci Dünya Savaşında bilinçli olarak Yahudileri kurtardıkları şeklindeki iddiasının da tarihi çarpıtma olduğunu belirterek, Zelenskiy’nin Ukraynalıların Yahudilerin yok edilmesindeki rolünü görmezden geldiğini söyledi.

Holokost Anıtı Yad Vashem idaresi tarafından yapılan açıklamada ise Zelenskiy’nin ismi verilmeden “Holokost’u basite indirgeme ve çarpıtmak‘‘ kınandı. İsrail İletişim Bakanı Joav Hendel ise Twitter üzerinden yaptığı açıklama Zelenskiy’yi ve Ukrayna halkını desteklediğini ancak “Korkunç Holokost tarihinin çarpıtılamayacağını“ yazdı.

Maariv isimli İsrail gazetesinde Ben Gaspit imzasıyla çıkan bir yorumda ise “Holokost kıyası yanlış oldu. Ama bir adam çıplak elleriyle, kendisine saldıran nükleer bir süper güce karşı savaşıyorsa hata yaptığı için kınanmamalı. O bizim de yapacağımız şeyi yaptı: Dinleyenleri ne pahasına olursa olsun uyandırmak ve şok etmek istedi“ ifadesini kullandı..

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN