Rusya'nın hasarlı yakıt terminali faaliyete geçti

Rusya'nın hasarlı yakıt terminali faaliyete geçti

Rus enerji şirketi Novatek Ukrayna'nın drone saldırısında hasar gördüğü iddia edilen Baltık Denizi'ndeki Ust-Luga terminali yeniden faaliyete geçti. Verilere göre terminalde Minerva Julie ve Chrystal Arctic tankerlerine yakıt yükleniyor.

Rus enerji şirketi Novatek, şüpheli bir drone saldırısında hasar gören Baltık Denizi Ust-Luga terminalinde bugün yakıt yüklemelerine yeniden başlandı.

Reuters'ta yer alan habere göre, saldırı ve ardından gelen yangın, Rusya'nın yakıt ihracatını sekteye uğratmış, enerji piyasalarındaki belirsizliği artırmıştı. Verilere göre terminalde Minerva Julie ve Chrystal Arctic tankerlerine bugün yakıt yükleniyor.

Novatek Pazar günü yaptığı açıklamada, Ukrayna medyasının drone saldırısı olarak nitelendirdiği olayla başlayan yangın nedeniyle Baltık Denizi'ndeki büyük yakıt ihracat terminalindeki bazı operasyonları ve yakındaki bir yakıt üretim kompleksindeki "teknolojik süreçleri" askıya almak zorunda kaldığını söylemişti. Analistler kompleksin tam ölçekli operasyonlara başlamasının haftalar alacağını söyledi.

Finansal bilgi şirketi LSEG verilerine göre, Novatek terminali 2023 yılında Ust-Luga limanından Asya'ya sevk edilen 5,2 milyon ton naftanın 2,8 milyonunu oluşturdu.
Kompleks, nafta, jet yakıtı ve motorin gibi petrol ürünleri üretmek için Novaket'in Batı Sibirya'daki Purovsky tesisinden yılda yaklaşık 7 milyon gaz kondensatı (bir tür hafif yağ) alıyor.

Novatek'in kompleksi çoğunlukla Çin, Singapur, Tayvan ve Malezya dahil olmak üzere Asya için nafta üretiyor ve Türk Hava Yolları için İstanbul'a teslimatla jet yakıtı üretiyor.

Novatek'e göre, 2022 yılında Ust-Luga kompleksinde 4 bin 208 milyon ton hafif ve ağır nafta, 1 bin 52 milyon ton jet yakıtı, 1.487 milyon ton gemi yakıtı bileşeni (fuel oil), 78 bin 000 ton sıvılaştırılmış petrol gazı ve motorin olmak üzere 6 bin 825 milyon ton ürün üretildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN