Rusya yine okul vurdu! Savaş değil katliam

Rusya yine okul vurdu! Savaş değil katliam

Şipşak işgal olur diye girdiği Kiev’den püskürtülen Rusya, tüm gücüyle yüklendiği Donbas cephesinden de sürülmeye başladı. Köşeye sıkışan Moskova, bir yandan halkının gözünü boyamak için sahte zafer geçidi hazırlarken bir yandan vahşeti artırdı. Luhansk’da bir okul füzelerin hedefi oldu. Bölge valisi enkaz altında kalan onlarca sivilin hayatından umudu kestiklerini duyurdu.

MOSKOVA’NIN ASKERİ PLANLARI İKİNCİ CEPHEDE DE İŞLEMİYOR

İki buçuk ayda hem askeri itibarını hem dünyadaki yerini kaybeden Rusya, Ukrayna çıkmazında... Kiev’de askeri planları çöken Moskova, ikinci aşamayı Donetsk ve Luhansk’ta başlattı. Rusya’nın dünya savaşında Nazi’leri yendiği 9 Mayıs’ta bir zafer geçidi planlayan Putin’in emriyle bölge ateş çemberine alındı. Ancak işgal birliklerinin ülkenin doğusunda da hedeflenen askeri amaçlara ulaşamadığı belirtildi.

ZAFER TİYATROSU UĞRUNA SİVİLLERİN ÜSTÜNE BOMBA YAĞDI

Kremlin ise sahadaki başarısızlığa rağmen halkına sahte bir zafer geçidi izletebilmek için yine sivil katliamını göze aldı. Daha önce kadın ve çocukların olduğu tahliye istasyonunu vuran, önünde ‘siviller’ yazan sığınağa füze atan Rusya, bu kez Luhansk’daki bir okulu bombalarla yerle bir etti. Kanlı saldırıda onlarca kişinin hayatını kaybetmiş olabileceği duyuruldu. Vahşete ‘Bu savaş değil açık bir katliam’ tepkileri yağdı.

0905krt01a-tum.jpg

KÖYÜN SIĞINDIĞI OKULA BOMBA

Rusya’nın saldırılarını yoğunlaştırdığı Ukrayna’nın doğusundaki bir köyde sığınak olarak kullanılan okul binasının bombalanması sonucu en az 60 kişinin hayatını kaybetmesinden korkuluyor. Cephe hattına çok yakın olan Bilohorivka adlı köyde 90 kişinin binaya sığındığı ve 30’unun kurtarıldığı belirtildi.

Ukrayna’nın kuzeyinden çekildikten sonra saldırılarını doğuya yoğunlaştıran Rus ordusu, Mariupol’daki tiyatro binası ve çocuk hastanesinden sonra bir katliama daha imza atmış olabilir. Ukrayna güçlerinin Rus birlikleri ve ayrılıkçılara karşı savaştığı ülkenin doğusunda bir bombanın bir okula isabet etmesi sonucu onlarca kişinin ölmüş olmasından korkuluyor. Luhansk bölgesi Valisi Serhiy Gayday, iki kişinin öldüğünü teyit ederken, Bilohorivka’daki okulun enkazında onlarca kişinin ölmüş olmasından korkulduğunu bildirdi. Vali 90 kişinin binaya sığındığını ve yedisi yaralı 30 kişinin kurtarıldığını belirtti.

09kr06manset.jpg

Gayday bombayı bir Rus uçağının attığını söyleyerek, “Enkazdaki insanların hala hayatta olma ihtimali çok düşük” dedi. Rus birlikleriyle ayrılıkçı güçlerin Ukrayna Ordusu’nun etrafını sarmaya çalıştığı Luhansk’ta şiddetli çarpışmalar yaşanıyor. Bilohorivka, Ukrayna güçlerinin elindeki Severodonetsk’e yakın ve bölgenin dış mahallelerinde Cumartesi şiddetli çatışmalar oluğu bildirildi. Telegram kanalında bilgi veren vali, patlamanın binada yangına yol açtığını ve itfaiyecilerin alevleri üç saatte söndürebildiğini belirtti. Vali ayrıca neredeyse tüm köyün, okulun bodrumunda saklandığını açıklarken, nihai ölü sayısının sadece enkaz tamamen kalktığında belirlenebileceğini bildirdi. Gayday, Sihpilovo adlı komşu köydeki bir evin de Rus bombardımanına uğradığını ve burada da 11 kişinin mahbur kaldığını ifade etti. Dün sabah saatlerinde de Ukrayna’nın doğusundan çatışma haberleri geldi. Ayrılıkçı yetkililere göre Ukrayna güçleri Donetsk kentini ve Holmivskyi kentini bombaladı. 24 Şubat’ta başlayan Rus işgali, BM’nin verilerine göre en az 3300 sivilin ölümüne ve 2919 sivilin yaralanmasına yol açtı. Her iki tarafın güçlerinden de binlerce kişinin öldüğüne ve yaralandığına inanılıyor. Çatışmanın başlamasından bu yana 12 milyondan fazla kişi evlerinden olurken, 5,7 milyon kişi ülke dışına kaçtı. Donetsk ile birlikte Donbas bölgesinin bir kısmını oluşturan Luhansk’ın büyük kısmı son sekiz yıldır ayrılıkçı güçlerin elinde. Bu arada Ukrayna açısından Rus işgaline karşı direnişin sembolü hâline gelen Mariupol kentindeki Azovstal fabrikasında mahsur kalan sivillerin tahliyesinin tamamlanmasının ardından gözler şimdi yaralı askerler ve sağlık çalışanlarında. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy artık Azovstal fabrikasındaki yaralıların ve sağlık çalışanlarının tahliyesine odaklanılacağını duyurdu. Bu stratejik liman kentindeki fabrikada bulunan Ukraynalı savaşçılarsa teslim olmayı reddediyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN