Savaş kabinesi toplantısını baskı sonucu iptal etti: Netanyahu ortağıyla ters düştü

Savaş kabinesi toplantısını baskı sonucu iptal etti: Netanyahu ortağıyla ters düştü

Gazze'de dünyanın tepkisine rağmen katliama devam eden İsrail Başbakanı Netanyahu koalisyon ortağıyla ters düştü. Netanyahu, savaş sonrası Gazze'ye dair ayrıntıların görüşüleceği Savaş Kabinesi toplantısını koalisyon ortağının askısı sonucu iptal etti. Koalisyon üyeleri, Savaş Kabinesi'nin yetkisi olmadığını savundu. Aşırı sağcı koalisyon ortağı Hamas'ın ortadan kaldırıldıktan sonra savaş sonrası için masa kurulmasından yana.

İsrail ordusu Gazze'deki saldırılarını bölgenin orta noktalarındaki mülteci kamplarına doğru ilerletmeye devam ederken, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun "Hamas sonrası Gazze" hakkında İsrail Savaş Kabinesi'nde planlanan toplantıyı koalisyon ortaklarının baskısı nedeniyle son anda iptal ettiği belirtildi. Öte yandan, üst düzey bir Hamas heyeti bugün Mısır'a giderek Kahire'nin üç aşamalı barış planını görüşeceği aktarılıyor.

İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberine göre Netanyahu son anda, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıların sonrasına ilişkin ayrıntıların İsrail Savaş Kabinesi'nde görüşülmemesi kararı aldı. Haberde, hükümet koalisyonundaki ortakların Netanyahu'ya Savaş Kabinesi'ndeki tartışmayı iptal etmesi için büyük baskı uyguladığı ileri sürüldü.

KOALİSYONDAN NETANYAHU'YA KİMLER KARŞI ÇIKTI?

İsrail'in Kanal 12 televizyonu ile Yedioth Ahronoth gazetesinin dünkü haberlerinde, iki buçuk aydan uzun süredir devam eden saldırıların sona ermesinin ardından Tel Aviv'in Gazze Şeridi'ndeki olası planına işaret edilerek, İsrail Savaş Kabinesi'nin, dün akşam "Gazze'deki savaşın sonrasını" tartışacağı belirtilmişti. Ancak aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich liderliğindeki Dini Siyonizm Partisi ile İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir liderliğindeki Otzma Yehudit (Yahudi Gücü) Partisinin, "kabinenin yetkisizliği" gerekçesiyle bu oturuma karşı oldukları aktarılmıştı.

Savaş Kabinesi üyesi olmayan iki İsrailli Bakan, daha önceki açıklamalarında "Hamas ortadan kaldırılmadan ve Gazze'de tutulan İsrailli esirler serbest bırakılmadan önce Gazze'deki savaşın durdurulması" halinde hükümetten çekilme ve hükümeti dağıtmakla tehdit etmişti.

HAMAS 'GÖZLEMLERİNİ' ANLATIP TALEPLERİNİ SIRALAYACAK

Öte yandan, üst düzey bir Hamas heyeti bugün Kahire'ye giderek Mısır'ın ateşkes planı hakkında görüşmeler yapacak. Mısır yönetiminin geçen hafta açıkladığı üç aşamalı plan, savaşa insani aralar verilmesini, Gazze'deki rehineler ile İsrail cezaevlerindeki Filistinli esirlerin aşamalı olarak serbest bırakılmasını ve nihai olarak savaşa son verecek bir ateşkes sağlanmasını öngörüyor. Plan, "tüm Filistinli gruplar" arasında görüşmeler yapılmasının ardından savaş sonrası Gazze'yi yönetecek ve inşa edecek bir teknokratlar hükümeti kurulmasını da öneriyor.

AFP ajansına konuşan bir Hamas yetkilisi, bugünkü Kahire ziyaretinde "Filistinli grupların plan konusundaki bazı gözlemlerini aktarıp yanıtlarını ileteceklerini" söyledi. Yetkili, söz konusu gözlemlerinin "planlanan rehine takası ve İsrail ordusunun Gazze'den tamamen çekilmesi için garanti almak" konusunda olduğunu belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN