Sibirya’da zombi virüsler uyanabilir

Sibirya’da zombi virüsler uyanabilir

Bilim insanları, küresel ısınma nedeniyle Sibirya’daki kutup bölgesinde, donmuş toprakta bulunan zombi virüslerin yeni ve korkunç bir salgına yol açabileceği konusunda uyarıyor. Binlerce yıldır donmuş toprakta hapsolmuş mikroorganizmalardan kaynaklanan salgıntehdidi, Sibirya’da giderek artan gemicilik faaliyetleri nedeniyle büyüyor.

Bilim insanları, insanlığın yeni ve tuhaf bir salgın tehdidiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu. Kuzey Kutbu’nun donmuş topraklarında bulunan antik virüslerin bir gün küresel ısınma yüzünden aktive olup büyük bir hastalık salgınına yol açabileceğini söylüyorlar.

Zombi virüslerin suşları araştırmacılar tarafından çoktan izole edilmiş durumda. Bu nedenle yeni bir küresel salgının, uzak geçmişten gelen bir hastalık tarafından tetiklenebileceğine
dair korkular artmış durumda. Sonuç olarak bilim insanları, antik mikro-organizmaların neden olduğu bir hastalığın erken vakalarını tespit edecek bir Arktik izleme ağı planlamaya başladılar. Bu plan, ayrıca bir salgını kontrol altına almak ve enfekte kişilerin bölgeyi terk etmesini önlemek amacıyla karantina ve uzman tıbbi tedavi sağlayacak.

Aix-Marseille Üniversitesi’nden genetikçi Jean-Michel Claverie, “Şu anda pandemi tehditlerine ilişkin analizler, güney bölgelerde ortaya çıkıp daha sonra kuzeye yayılabilecek hastalıklara odaklanıyor. Buna karşılık, uzak kuzeyde ortaya çıkabilecek ve daha sonra güneye yayılabilecek bir salgına çok az dikkat edildi. Bence bu bir ihmal. Orada insanları enfekte etme ve yeni bir hastalık salgını başlatma potansiyeline sahip virüsler var” diye konuştu.

Rotterdam’daki Erasmus Tıp Merkezi’nden virolog Marion Koopmans da bu görüşü
destekliyor: Donmuş topraklarda hangi virüslerin yattığını bilmiyoruz ama bence bir hastalık salgınını tetikleyebilecek -örneğin eski bir çocuk felci türünü tetikleyebilecek bir virüs olma riski var. Böyle bir şeyin olabileceğini varsaymak zorundayız. 2014 yılında Claverie,
Sibirya’da canlı virüsleri izole eden ve bunların binlerce yıldır donmuş toprakta gömülü olmalarına rağmen hala tek hücreli organizmaları enfekte edebildiklerini gösteren bir
bilim ekibine liderlik etti. Geçen yıl yayınlanan daha ileri boyutta araştırmalar, Sibirya’daki yedi farklı bölgeden birkaç farklı viral türün varlığını ortaya çıkardı ve bunların kültürlenmiş hücreleri enfekte edebileceğini gösterdi. Virüs örneklerinden biri 48 bin 500 yaşındaydı.

Claverie, “İzole ettiğimiz virüsler yalnızca amipleri enfekte edebildi ve insanlar için herhangi bir risk oluşturmadı. Ancak bu, şu anda donmuş halde bulunan diğer virüslerin insanlarda hastalıkları tetikleyemeyeceği anlamına gelmiyor. Örneğin, iyi bilinen insan patojenleri
olan poxvirüs ve herpesvirüslerin genomik izlerini tespit ettik” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN