Irak'ın yeni cumhurbaşkanı belli oldu

Irak'ın yeni cumhurbaşkanı belli oldu

Irak Parlamentosu, Abdüllatif Reşit'i yeni Cumhurbaşkanı olarak seçti.

Irak’ta 329 sandalyeli mecliste cumhurbaşkanlığı seçimi için oylama yapıldı. Oylamanın ilk turunda 39 aday arasında Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) adayı mevcut Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in 99, seçime bağımsız olarak katılan Abdüllatif Reşit’in ise 157 oy almasının ardından, adayların üçte iki oy çoğunluğuna ulaşamaması nedeniyle seçim ikinci tura kaldı. Mecliste ikinci tur için oy kullanma işleminin tamamlanmasının ardından 162 oy alan Abdüllatif Reşit yeni cumhurbaşkanı seçildi. Reşit’in en güçlü rakibi Salih ise 99 oy aldı. Oylamada 8 oy iptal edildi.

BARZANİ, REŞİT’İ DESTEKLEDİ

Salih’in adaylığını reddeden Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi, adayı Reber Ahmet’i çekerek, Abdüllatif Reşit’i desteklediğini duyurdu. Sünnilerin çatısı altında toplandığı Egemenlik Koalisyonu tarafından da benzer kararın alındığı açıklandı. Egemenlik Koalisyonu cumhurbaşkanlığı oylaması öncesi yaptığı açıklamada Reşit’i desteklediğini duyurmuştu.

ABDÜLLATİF REŞİT KİMDİR?

Irak’ın kuzeyindeki Süleymaniye kentinde 1944’te doğan Abdüllatif Reşit, 1969-1971 yıllarında Süleymaniye Üniversitesi’nde hocalık yaptı. Siyasi kariyerine 1960’larda Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) katılarak başlayan Reşit, 1966’da kurulan Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne (KYB) katıldı. Saddam rejiminin çökmesinin ardından 2003-2010 yılları arasında Su Kaynakları Bakanı olarak görev yapan Reşit, 2010’da Irak’ın eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin danışmanı olarak atandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN