Soykırım dördüncü aşamada

Soykırım dördüncü aşamada

İsrail ordusu Gazze’ye bomba yağdırırken dört aşamalı bir işgal planını uyguluyor. Hastanelerin, camilerin, okulların ve barınma merkezlerinin önce kullanılamaz hale getirilmesi, sonra binalarına el konulması ve ardından fiziksel olarak da ortadan kaldırılmasının nihai amacı ise şehir ve çevresini bütünüyle yaşanmaz hale getirmek.

Netanyahu hükümeti ne bildiri ne hukuk ne insanlık tanıyor, vahşeti sürdürüyor. Gazze’deki saldırılarını artıran İsrail’in nihai amacının bölgeyi Filistinlilerden ‘arındırmak’ olduğunu kanlı saldırıların niteliği ortaya koyuyor. Hastaneleri, camileri vuran ordunun okullara dönük kirli ajandası ise Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün raporuna yansıdı. BM logosu bulunan okulların ilk günden beri hedef haline getirildiği kaydedildi.

BOMBALAR NESİLLERİN GELECEĞİNİ YOK EDECEK

Cenevre merkezli örgütün açıklamasında eğitim kurumlarında sivillere yönelik fiziki tasfiye, alıkoyma, taciz gibi suçlar işlendiği belirtildi. İhlallerin dört aşamada yapıldığı ifade edilerek ‘Okullar ve barınma merkezlerine birinci aşamada hava saldırısı düzenlendi, ikinci aşamada tanklarla basılıp infazlar yapıldı, üçüncü aşamada kışlaya çevrildi’ denildi. Dördüncü ve son aşamada ise okulların patlayıcılarla yok edilmeye başlandığı vurgulandı.

2612krt01a-tum.jpg

Hamas’ın 7 Ekim’de düzenlediği ‘Aksa Tufanı’ baskınına misilleme olarak başlatılan saldırılar İsrail için Gazze’yi her yönden Filistinlilerden ‘arındırma’ fırsatına dönüştü. Hastanelerin, camilerin kullanılmaz hale getirilmesinden sonra havadan vurulan, karadan kuşatılan, kışlaya çevrilen eğitim kurumlarının şimdi de yerle bir edildiği raporlara yansıdı.

İşgalcilerin kirli ajandası ise Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (Euro-Med) raporuna yansıdı. Örgüt, Gazze Şeridi’nde yerinden edilmiş binlerce Filistinlinin sığındığı BM’ye ait okulların İsrail saldırıları nedeniyle sivillere karşı vahşi suçların işlendiği alanlara dönüştüğünü bildirdi.

Açıklamaya göre, İsrail güçleri, çoğunluğu Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) ait ve BM logosu bulunan barınma merkezlerini savaşın başladığı ilk günden beri hedef haline getirdi. Okullarda sivillere yönelik fiziki tasfiye, alıkoyma, taciz ve korkutma dahil ciddi ihlaller işlendiği ifade edilen açıklamaya göre, son olarak İsrail askerleri, Cibaliye’de Er-Rafii Okulu’nu bastı ve 15 yaş ve üstündeki erkekleri soyunmaya zorlayıp bilinmeyen bir yere götürdü, kadınları da zorla dışarı çıkarıp ateş açtı.

İsrail’in okullarda işlediği ihlallerin aşamalara ayrılarak aktarıldığı açıklamaya göre birinci aşamada; barınma merkezlerine pek çok kez hava saldırısı düzenlendi. Bu saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı. Bunun örnekleri Gazze’nin kuzeyi, güneyi ve orta kesiminde pek çok okulda yaşandı.

İkinci aşamada; kara harekatının başlamasıyla birlikte İsrail güçleri, okulların duvarlarını, ana kapılarını tanklarla yıktı ve yoğun ateş altında okulları bastı. Bu aşamada okullarda pek çok kişi infaz edildi. Bunun yanı sıra genç erkekler soyunmaya zorlandı ve işkence gördü, kadınlar ise sorguya çekildi.

Üçüncü aşamada; bu okullar ve barınaklar, askeri araçlar için bir kışlaya, askerler için geçici karargaha ve halkın sorgulandığı ve kötü muameleye tabi tutulduğu merkezlere dönüştürüldü. Dördüncü aşamada ise bu okullar, patlayıcı yerleştirilerek kısmen ya da tamamen yıkıldı. Üstelik İsrail güçleri, okulların nasıl yıkıldığını gösteren görüntüleri de yayımladı.

Euro-Med’in açıklamasında, devam eden cinayetlerin, fiziki tasfiyelerin, bina ve tesislerin sistematik olarak tahrip edilmesinin “sivillere yönelik sistematik intikam operasyonlarının” parçası olmaktan başka hiçbir açıklaması veya gerekçesi olmadığı vurgulandı. Tam işgalin son aşamasında ‘Çok geç olmadan savaş makinesi durdurulmalı’ çağrılar yapıldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN