Sülüklerden ilham alınarak yapıldı! Klasik iğneleri artık unutun: Kan alma işlemlerinde kullanılacak

Sülüklerden ilham alınarak yapıldı! Klasik iğneleri artık unutun: Kan alma işlemlerinde kullanılacak

Klasik iğneleri unutturacak yenilik İsviçre’den geldi. Bilim insanları sülüklerden ilham alarak yaptı, kan alma işlemlerinde kullanılacak. İşte detaylar…

İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’nde görevli bilim insanları tarafından geliştirilen vantuz biçimindeki cihaz, hastanın üst koluna veya sırtına yerleştiriliyor. Vantuz şeklindeki kabın içerisinde, dışarıdan hafif baskı uygulandığında derinin içine geçen mikro iğneler bulunuyor. Cihaz böylece kısa süre içinde damarlardaki kanı resmen emiyor ve kabın içerisine dolduruyor.

MALİYETİ OLDUKÇA DÜŞÜK

Advanced Science adlı dergide yayımlanan araştırmada, cihazın maliyetinin çok düşük olduğu, böylece sıtma gibi hastalıklarla mücadele eden Afrika ülkelerinde etkili bir şekilde kullanılabileceği belirtildi. Ayrıca kabın içindeki mikro iğneler, genellikle kan alma işlemlerinde kullanılan büyük iğnelere kıyasla yaralanma riskini de minimum seviyeye düşürüyor.

Bilim insanları, cihazı aslında başka bir çalışmadan yola çıkarak tasarladıklarını belirtti. Akademisyenler, bazı ilaçları ağzın iç kısmını kaplayan mukoza zarı yolu ile kana taşıyan bir vantuz geliştirirken, böyle bir aletin kan almada kullanabileceklerinin farkına vardıklarını söyledi.

suluk-1.jpg

Araştırmacılar arasındaki David Klein, bu önceki projede sülüklerin nasıl kan emdiğini incelediklerini ve cihazı bu modele göre hazırladıklarını ifade etti. 2,5 cm’lik kabın dış bölümü silikondan, mikro iğneler ise çelikten yapılmış. Ancak araştırmacılar, ileride bunu tamamen dönüştürülebilir malzemelerden üretmeyi amaçlıyor.

Bilim insanları şuana dek cihazı yalnızca domuzların üzerinde test etti. Akademisyenler, projeyi genişleterek vantuzu insanlar üzerinde denemeyi planlıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN