Suriyeli mültecileri Kıbrıs'a getiren Lübnanlılara gözaltı kararı

Suriyeli mültecileri Kıbrıs'a getiren Lübnanlılara gözaltı kararı

Lübnanlı iki kişi, 146 Suriyeli mülteci ve bir Lübnanlı göçmeni Kıbrıs'a getirmekle suçlanarak gözaltına alındı. Polis, şüphelilerin 19 ve 21 yaşlarındaki Lübnan uyruklu olduğunu ve iki teknenin kaptanı olduklarını belirtti.

Kıbrıs'taki bir mahkeme Cumartesi günü iki erkeğin insan kaçakçılığı şüphesiyle altı gün polis nezaretinde kalmasına karar verdi. Erkeklerin, 146 Suriyeli mülteci ve bir Lübnanlı göçmeni Doğu Akdeniz ada ülkesine getiren iki teknenin kaptanı olduğu belirlendi.

AP’de yer alan habere göre polis, şüphelilerin 19 ve 21 yaşlarındaki Lübnan uyruklu olduğunu söyledi.

Polise göre mülteciler, sorgulama sırasında Lübnan'ın Trablus kentinden 22 Şubat Perşembe günü yola çıktıklarını ve teknelerde yer almak için her birinin 2 bin 500 dolar ödediğini söyledi.

TEKNELERDE 147 KİŞİYİ TAŞIMIŞLAR

Bir teknede 6'sı kadın ve 11'i çocuk olmak üzere 30 kişi taşındı. İkinci teknede ise 8'i kadın, 17'si çocuk olmak üzere 117 kişi bulunuyordu. Polis her iki gemiyi de Cumartesi öğleden sonra adanın güneydoğu ucundaki Cape Greco açıklarında tespit etti.

Tüm göçmenlere kıyıya kadar eşlik edildi ve daha sonra başkent Lefkoşa'nın hemen dışındaki bir göçmen kabul merkezine götürüldü.

Kıbrıs Cumhurbaşkanı bu ayın başlarında, mültecilerin ve göçmenlerin geri dönebilmesi için Suriye'nin bazı bölgelerini güvenli bölgeler olarak belirlemeyi düşünmediği takdirde Avrupa Birliği'nin kendi çıkarlarına hizmet etmeyeceğini söylemişti.

Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, Kıbrıs'ın en fazla mülteci ve göçmen alan Akdeniz ülkelerinin maruz kaldığı baskıyı hafifletmeye yardımcı olmak amacıyla bu hedef hakkında bir tartışma başlatmak üzere benzer düşüncelere sahip AB üye ülkeleri ile birlikte çalıştığını söyledi.

İçişleri Bakanı Constantinos Ioannou Cumartesi günü devlet yayın kuruluşuna yaptığı açıklamada, Kıbrıslı yetkililerin göçmen çıkışlarını önlemek amacıyla Lübnan kıyı şeridinde devriye gezmesine yardımcı olmak için Europol'e ulaştığını söyledi.

Geçtiğimiz yıl Kıbrıs'a bir önceki yıla kıyasla yüzde 37 daha az göçmen ulaşmış olsa da resmi rakamlar Suriye ve Lübnan'dan tekneyle gelen göçmen sayısının 2022'deki 937'ye kıyasla 2023'te yüzde 355 artarak 4 bin 259'a çıktığını gösteriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN