Tahıl krizi İstanbul'da çözülmüştü: İlk sevkiyat bu hafta olacak

Tahıl krizi İstanbul'da çözülmüştü: İlk sevkiyat bu hafta olacak

Ukrayna, Karadeniz limanlarından dünya pazarlarına tahıl ihracatının yeniden başlamasını sağlayacak tahıl anlaşmasının bu hafta devreye alınacağını açıkladı. Ukrayna'nın ihracata tekrar başlamasına imkan verecek anlaşma cuma günü Türkiye'de imzalanmıştı.

Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, Ukrayna tahılının dünya pazarına sevkiyatı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz hafta İstanbul’da, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında imzalanan anlaşma çerçevesinde tahıl yüklü ilk gemilerin bu hafta içerisinde Çornomorsk Limanı’ndan hareket etmesini umut ettiklerini söyleyen Kubrakov, “Anlaşmanın gelecek günlerde geçerli olmaya başlamasını umuyoruz. Her şeyin bu hafta başlaması için hazırlık yapıyoruz” dedi. Ukrayna Altyapı Bakanı Yardımcısı Yuriy Vasyukov da, Çornomorsk’tan sonra Odessa ve Pivdennyi limanlarından da tahıl sevkiyatına başlanacağını ifade ederken, 3 limandaki faaliyetlerin 2 hafta içerisinde başlayacağını söyledi.

RUSYA'NIN ODESA'YI VURMASI GERGİNLİK YARATMIŞTI

Ukrayna ile tahıl koridoru anlaşmasına imza atmasının üzerinden 24 saat geçmeden Rusya, seyir füzeleri ile Odesa limanını vurdu.

Odesa bölgesel askeri idaresinin danışmanı Serhiy Bratchuk, Rusya’nın cumartesi günü iki Kalibr füzesi ile limanın altyapısını vurduğunu, iki füzenin ise Ukrayna hava savunması tarafından düşürüldüğünü açıkladı.

Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) arabuluculuğunda yapılan görüşmelerin ardından sağlanan ve İstanbul’da imzalanan anlaşma kapsamında Ukrayna tahılının Odesa’nın yanı sıra Karadeniz’deki diğer iki liman üzerinden dünyaya ulaştırılması hedefleniyordu.

Rusya’nın Şubat ayında başlattığı işgal sonrası dünyanın en büyük buğday, mısır ve bitkisel yağ tedarikçilerinden biri olan Ukrayna’nın ihracatı durmuş, fiyatlar keskin bir şekilde yükselmiş ve küresel gıda krizi uyarıları yapılmaya başlanmıştı.

ABD, Avrupa Birliği ve BM saldırıları kınarken, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Rusya’nın saldırı ile taahhütlerini ihlal ettiği açıklamasını yaptı. Ukraynalı yetkililer buna karşın, tahıl ihracatını planlanan şekilde gerçekleştirebilmek için teknik hazırlıkları sürdürdüklerini bildirdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN