Üzerinden 24 saat bile geçmedi: Ukrayna'dan 'tahıl koridoru' için iptal sinyali

Üzerinden 24 saat bile geçmedi: Ukrayna'dan 'tahıl koridoru' için iptal sinyali

Dün imzalanan 'tahıl sevkiyatı anlaşması'nın üzerinden 24 saat geçmeden Rusya, Odessa'ya saldırdı. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko, Rusya'nın Odessa'ya düzenlediği saldırı hakkında "Rus füzesi, anlaşmaya varmak için büyük çaba sarf eden ve Ukrayna'nın minnettar olduğu BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın suratına Vladimir Putin'in tükürüğüdür" açıklamasında bulundu.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko, Rusya'nın Odessa'ya düzenlediği saldırıya sert tepki göstererek

Şubat ayından bu yana devam eden Rusya-Ukrayna savaşının en önemli sonuçlarından biri olarak kabul edilen küresel gıda krizinin açılması için Türkiye'nin girişimleriyle Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında dün İstanbul’da 'tahıl sevkiyatı anlaşması' imzalandı.

Rusya ve Ukrayna'nın tahıl ihracatını sürdürmek için Karadeniz limanlarını yeniden açılmasını öngören anlaşmadaki İmzaların üzerinden 24 saat dahi geçmeden Ukrayna ordusu Rus füzelerinin Odesa limanındaki altyapıyı vurduğunu açıkladı.

UKRAYNA'DAN AÇIKLAMA: DÜŞMAN KALİBR FÜZELERİYLE ODESA DENİZ TİCARET LİMANINA SALDIRDI

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ve BM'yi tahıl ihracatı için yapılan anlaşmadaki taahhütleri yerine getirmeye çağırırken Ukrayna Ordusu Güney Harekât Komutanlığı saldırıyı Telegram üzerinden "Düşman Kalibr füzeleriyle Odesa deniz ticaret limanına saldırdı; 2 füze hava savunma kuvvetleri tarafından vuruldu; 2 füze limanın altyapısını vurdu" ifadeleriyle duyurdu.

bodnar.jpgUkrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar

BODNAR'DAN SERT TEPKİ: RUSYA DEVLETTEN ÇOK TERÖR DEVLETİDİR

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar ise Rusya'nın Odessa deniz ticaret limanına düzenlediği saldırıya sert tepki gösterdi.

Sosyal medya hesabı aracılığıyla açıklamalarda bulunan Büyükelçi Bodnar, Rusya'yı 'terör devleti' olarak tanımlayarak şunları söyledi:

"Rusya ile olan anlaşmanın imzalanan kağıda bile değmez olduğu aşikardır. Rusya’nın BM ve Türkiye’ye verdiği taahhütlerin sorgulanması için 24 saat bile geçmedi. Rusya devletten çok terör devletidir"

UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ NİKOLENKO: RUS FÜZESİ, GUTERRES VE ERDOĞAN'IN SURATINA PUTİN'İN TÜKÜRÜĞÜDÜR

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko, Rusya'nın Odessa'ya düzenlediği saldırı hakkında "Rus füzesi, anlaşmaya varmak için büyük çaba sarf eden ve Ukrayna'nın minnettar olduğu BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın suratına Vladimir Putin'in tükürüğüdür" dedi.

HULUSİ AKAR: ODESSA'DAKİ HADİSE BİZİ ENDİŞELENDİRDİ. RUSLAR KESİNLİKLE BU SALDIRIYLA ALAKALARININ OLMADIĞINI BİZE BELİRTTİLER

Odessa'da meydana gelen patlama hakkında açıklamalarda bulunan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, saldırıdan dolayı rahatsızlık duyduklarını belirterek saldırının kendilerini endişelendirdiğini kaydetti.

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov ve Ukrayna Altyapı Bakanı Aleksandr Kubrakov ile telefonla görüştüklerini belirten Bakan Akar, "Gerekli bilgileri aldık. Oraya bir füze saldırısı olduğunu ifade ettiler. Füze saldırılarından bir tanesinin oradaki silolardan bir tanesine isabet ettiğini, diğerinin de siloya yakın bir bölgeye düştüğünü ve fakat orada önemli olan rıhtımların yükleme kapasitesinde ve kabiliyetinde herhangi bir olumsuzluk olmadığını, oradaki faaliyetlerin devam edebileceğini ifade ettiler" diye konuştu.

akarrr.jpg

Bakan Akar'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"Rusya ile yaptığımız temasta da Ruslar kesinlikle bu saldırıyla alakalarının olmadığını, konuyu çok yakından ve ayrıntılı bir şekilde incelediklerini bize belirttiler. Tahıl sevkiyatı ile ilgili dün yaptığımız anlaşmadan hemen sonra böyle bir hadisenin meydana gelmesi gerçekten bizi de endişelendirdi. Bundan biz de rahatsız olduk. Fakat biz orada dün yaptığımız anlaşmadaki vardığımız mutabakattaki sorumluluklarımızı yerine getirmeye devam ediyoruz ve biz tarafların sükunetle, sabırla burada sakin bir şeklide iş birliğine devam etmelerinden yana olduğumuzu da yine görüşmelerimizde dile getirdik."

BİZE DÜŞEN SORUMLULUK NEYSE YERİNE GETİRDİK

"Zaten bu görüşmelerin başlamasıyla dahi, fiyatlarda uzmanlar tarafından ifade edildiğine göre bir düşüş olduğunun tespit edildiğini, bunun devam ettirilmesi gerektiğini, dolayısıyla bunu bekleyen insanların rahatlaması bakımından, gıda ihtiyacının karşılanması bakımından, insani bakımdan çok önemli olduğunu yine konuşmalarımızla karşılıklı olarak ifade ettik.

Rusya ve Ukrayna ile koordinasyonumuz devam edecek, devam ediyor. Dünkü toplantı sırasında imzaladığımız mutabakat muhtırasında bize düşen sorumluluklar neyse bunları yerine getirdik, getirmeye devam edeceğiz. Bu çerçevede yine dünkü mutabakatın gereği olarak Müşterek Koordinasyon Merkezi’nin çalışması için dünden beri yaptığımız çalışmalar sonuçlandı.

OLAYI YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ

BM Temsilcisi dahil, Rusya ve Ukrayna temsilcileri şu anda Türkiye ile birlikte Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde çalışmaya başladılar. Bizim temennimiz, dileğimiz bu ve benzer olayların süratle bir tarafa bırakılarak vardığımız mutabakat doğrultusunda bu çalışmaların bir an önce başlaması, şu anda biz yakinen olayı takip ediyoruz ve temaslarımızı sürdürüyoruz. Temennimiz, dileğimiz mutabakatta belirtildiği üzere bu çalışmaların istendiği şekilde devam etmesi yönünde."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN