Katar'dan İran için BM'ye mektup: Uluslararası hukuk ihlal edildi

Katar'dan İran için BM'ye mektup: Uluslararası hukuk ihlal edildi

Katar, İran'ın ülke topraklarına yönelik saldırıları nedeniyle Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ve BM Güvenlik Konseyi Başkanlığı'na mektup gönderdi. Doha yönetimi, Tahran'ı uluslararası hukuku ihlal etmekle suçlayarak uğradığı zararların tazmin edilmesini talep etti.

Katar Dışişleri Bakanlığı, ülkenin BM Daimi Temsilcisi Şeyha Alya Ahmed bin Saif Al Sani'nin, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Temmuz ayı BM Güvenlik Konseyi Başkanı Zenon Mukongo Ngay'a iki ayrı mektup ilettiğini açıkladı.

Mektuplarda, İran'ın Katar topraklarına yönelik saldırılarının ülke egemenliğinin açık ihlali olduğu, toprak bütünlüğü ve güvenliğini doğrudan tehdit ettiği, bölgesel güvenlik ile istikrarı tehlikeye atan kabul edilemez bir tırmanış niteliği taşıdığı ifade edildi.

GEMİNİN HEDEF ALINDIĞI İDDİASI

Katar, 7 Temmuz 2026'da Hürmüz Boğazı yakınlarından geçiş yapan Katar bayraklı "Al Rukayyat" isimli nakliye gemisinin İran tarafından hedef alındığını öne sürdü.

Ayrıca, 12 Temmuz'da Katar'a yönelik düzenlenen balistik füze saldırısında çok sayıda füzenin hava savunma sistemleri tarafından etkisiz hale getirildiği, önleme faaliyetlerinden kaynaklanan şarapnel parçalarının düşmesi sonucu biri çocuk üç kişinin yaralandığı hatırlatıldı.

Mektupta, 17 Temmuz'da Katar'ı hedef alan yeni bir füze saldırısının da engellendiği bilgisine yer verildi.

"ULUSLARARASI HUKUK İHLAL EDİLDİ"

Doha yönetimi, İran'ın saldırılarının uluslararası hukukun yanı sıra 1949 Cenevre Sözleşmeleri ve ek protokollerinin açık ihlali olduğunu savundu.

Ayrıca saldırıların, İran'ın Katar ve bölge ülkelerine yönelik eylemlerini kınayan ve saldırıların derhal durdurulmasını talep eden BM Güvenlik Konseyi'nin 2817 (2026) sayılı kararını da ihlal ettiği belirtildi.

TAZMİNAT VE MEŞRU MÜDAFAA VURGUSU

Katar, İran'ın saldırılar nedeniyle ortaya çıkan tüm zarar ve sonuçlardan hukuken sorumlu olduğunu belirterek, uğranılan zararların tamamının tazmin edilmesini istedi.

Mektuplarda ayrıca, Birleşmiş Milletler Şartı'nın 51. maddesi kapsamında meşru müdafaa hakkının saklı tutulduğu vurgulanırken, Katar'ın egemenliğini, güvenliğini ve vatandaşlarını korumak için gerekli tüm tedbirleri almaya devam edeceği ifade edildi.

YORUMLAR (1)
1 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN