Tarihin en büyük definesinin orada olduğu söyleniyor! 200 ton altın, gümüş,zümrüt... Henüz gidip kimse çıkaramadı

Tarihin en büyük definesinin orada olduğu söyleniyor! 200 ton altın, gümüş,zümrüt... Henüz gidip kimse çıkaramadı

Bundan tam 300 yıl önce batan ve tarihteki en büyük hazinenin saklı olduğu geminin enkazına ulaşmak için ilk adım atıldı. Yaklaşık 200 ton altın, gümüş ve zümrüt taşıyan gemideki toplam hazinenin 18 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor…

300 yılı aşkın bir süre önce Karayipler’de batan ve içinde milyonlarca değerlik eser bulunan İspanyol savaş gemisinin keşfi için Kolombiya ilk adımı attı. Kolombiya hükümetinin 2015’te liman kenti Cartegena açıklarındaki suda keşfettiği San Jose’ye ‘batıkların kutsal kasesi’ deniyor.

İspanyol filosunun amiral gemisi ve en büyük kalyonu olan 62 silahlı, 3 direkli geminin, Peru’nun Potosi madenlerinden altın, gümüş, zümrüt ve diğer değerli malları taşıdığı düşünülüyor.

hazine-1.jpg

DEĞERLİ HAZİNELERLE BERABER BATTI

Bundan 300 yıl önce Karayip Denizi’nde İspanyol gemileriyle İngiliz gemileri karşı karşıya geldi. İki donanma arasında yaşanan çatışmada İspanya’ya ait San Jose adlı gemi 600 kişilik mürettebatı ve değerli hazinelerle beraber battı.

NTV'nin aktardığı bilgiye göre; tarihin en büyük batığı olan bu gemide yaklaşık 18 milyar dolarlık değerli maden bulunuyor. Gemi 1708'de batırıldığında Amerika kıtasındaki hazineleri Avrupa'ya taşıyordu.

Kolombiya Antropoloji ve Tarih Enstitüsü (ICANH), keşif gezisinin aşamasının “müdahaleci olmayan” uzaktan sensörler kullanarak gemiye fotoğraflamaya odaklanacağını aktardı. Açıklamaya göre, ilk keşif gezisinden sonraki keşiflerin yolunu açabilir ve gemi enkazındaki arkeolojik materyallerin kurtarılmasına yardımcı olabilir.

hazine-2.jpg

Ele geçirilen görüntüler sonradan deniz yatağındaki arkeolojik keşiflerin bir envanterini oluşturmak için kullanılacak.

Kolombiya Antropoloji ve Tarih Enstitüsü, aynı zamanda keşif alanını “bilimsel ve arkeolojik değerini korumak” amacı ile ulusal “korunan arkeolojik alan” ilan etti.

Araştırmacılar akustik konumlandırma teknolojileri bulunan bir su altı gemisinin dışında, alanın derinliğine inebilen çeşitli sensör ve araçlar bulunan uzaktan kumandalı bir araçtan faydalanmayı amaçlıyor.

MİLYON DOLARLAR EDEN HUKUKİ SAVAŞ

San José gemisinin keşfi, geminin kültürel ve tarihi eserlerden oluşan hazinesi ve bunların 18. yüzyılın başlarında Avrupa'nın ekonomik, sosyal ve politik iklimi hakkında sağlayabileceği ipuçlarından dolayı Kolombiya adına önem taşıyordu. Ancak bu keşif aynı zamanda milyonlarca dolarlık bir hukuk mücadelesinin de tetikleyicisi oldu. Kolombiya, San José'yi ilk defa 2015’te uluslararası bilim insanlarının yardımları ile keşfettiğini öne sürüyor.

hazine-3.jpg

Fakat bu iddiaları, Sea Search-Armada (SSA) adlı ABD merkezli bir deniz kurtarma şirketi kabul etmedi ve şirket, 1980’li yılların başında gemi enkazını keşfedenlerin kendileri olduğunu öne sürdü.

SSA Kolombiya hükümetine karşı hukuki bir mücadele başlattı ve neredeyse 10 milyar dolar (enkaz halindeki geminin içindeki definenin tahmini değerinin yarısı) hakkına sahip olduğunu iddia etti.

Kolombiya hükümeti ise bu iddialara karşı çıkıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN