Tayvan seçimleri gerilimi tetikledi: Çin Tayvan’ı kutlayan Batı’ya kızgın

Tayvan seçimleri gerilimi tetikledi: Çin Tayvan’ı kutlayan Batı’ya kızgın

Çin, ABD’nin ve Batı ülkelerinin Tayvan’da seçimleri kazanan Lai Ching-te’yi kutlamasını sert bir dille eleştirdi. Çin’le birleşmeye karşı olan bir liderin seçimleri kazanması adanın Çin’in bir parçası olduğunu savunan Pekin yönetimin kızdırdı.

DIŞ HABERLER

Tayvan’daki başkanlık seçimlerini ana karayla birleşmeye karşı bir adayın kazanması Çin’de kızgınlık ve endişeyle karşılandı. ABD’nin Tayvan’daki seçimleri kazanan Lai Ching-te’yi kutlamasına Çin’den sert tepki geldi. Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ABD’nin yeni başkanı kutlaması hakkında ‘’Tayvan’ın bağımsızlığını savunan ayrılıkçı güçlere çok yanlış bir mesaj. Bunun kınıyoruz ve reddediyoruz’’ ifadesi kullanıldı.

Çin’in Tokyo Büyükelçiliği de Japon Dışişleri Bakanlığı’na kutlamalarla ilgili olarak bir protesto notası iletti. Çin Tavyan Bürosu tarafından yapılan bir açıklamda "Seçimler Ana karayla olan kaçınılmaz birleşmeye yönelik eğilimleri durduramayacak" denildi.

Lai’ni seçim zaferinden sonra bir çok Batı ülkesi, Tayvan’ı resmen tanımamakla birlikte kutlama mesajları yayınladı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Lai’yi ismen kutlarken “Tayvan halkı, dirençli demokrasinin gücünü seçim sınavıyla geçtiği’’ dedi. ABD Devlet Başkanı Joe Biden ise ülkesinin Tayvan’ın resmi bağımsızlığını tanımayacağını bir kez daha dile getirdi. Japonya ise Tavyan hakkında ‘’çok merkezi bir ortak ve önemli bir dost’’ açıklaması yaptı. AB ve Almaya da Lai’nin ismini zikretmeden Tayvan’daki bütün “seçmenleri ve seçilenleri’’ kutladı.

Lai’nin ait olduğu Demokratik İlerici Parti (DPP) seçimleri oyların yüzde 40’ını alarak peş peşe üçüncü kez kazandı. Lai seçim sonraki ilk konuşmasında Tavyan’ı Çin’in etki alanından uzak tutulmasına yönelik bu zamana kadar sürdürülen politikaların devam edeceğini söyledi.

Çin her fırsatta Tayvan’ın ana kıtanın bir parçası olduğunu söylüyor ve tekrar birleşmesinin gerekirse silah kullanılarak yapılacağını beyan ediyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN