Trump: Brezilya’da Bolsonaro'ya yapılanlar uluslararası bir utanç

Trump: Brezilya’da Bolsonaro'ya yapılanlar uluslararası bir utanç

Trump, Brezilya’da Lula hükümetine darbe girişiminde bulunmaktan yargılanan eski lider Bolsonaro’ya yapılanların "uluslararası bir utanç" olduğunu ifade etti.

ABD Başkanı Donald Trump, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'ya eski eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro hakkında bir mektup gönderdi. Trump mektupta, ülkenin Bolsonaro'ya davranış biçiminin "uluslararası bir utanç" olduğunu belirtti.

Trump, sosyal medya hesabından paylaştığı mektupta, Silva'ya, Bolsonaro'yu yakından tanıdığına ve ona karşı "büyük saygı duyduğunu" aktardı. ABD Başkanı mektubunda, "Brezilya'nın, ABD dahil görev süresi boyunca tüm dünyada saygı duyulan bir lider olan Bolsonaro'ya davranış biçimi uluslararası bir utançtır" ifadelerine yer verdi.

Aşırı sağcı Bolsonaro hakkında darbe girişimi suçlamasıyla açılan davaya atıfta bulunan Trump, "hemen sona ermesi gereken bir cadı avı" değerlendirmesinde bulundu.

YENİ TARİFELERİ DE DUYURDU

Trump, mektubunda ayrıca Brezilya ürünlerine tüm sektörel tarifelerden ayrı olarak yüzde 50 gümrük vergisi uygulanacağını belirtti. Yeni tarifenin 1 Ağustos'tan itibaren geçerli olacağını belirten Trump, bu yüzde 50'lik vergiden kaçmak için dolaylı yönden ülkeye sokulmaya çalışılan ürünlerin ise daha yüksek bir tarifeye tabi tutulacağı uyarısında bulundu.

Trump, "Mevcut rejimin ciddi adaletsizliklerini düzeltmek için de bu oranın sağlanması gerekiyor" ifadesini kullandı. Trump, iki gün önce de Truth Social hesabından yaptığı yazılı açıklamada, Brezilya yönetiminin, Bolsonaro'ya muamelesini "korkunç", darbe girişimi suçlamasıyla hakkında açılan davayı ise "siyasi" olduğunu savunmuştu.

BOLSONARO’NUN DARBE GİRİŞİMİ

Brezilya'da 30 Ekim 2022'de düzenlenen ikinci tur devlet başkanı seçiminde sol görüşlü Lula da Silva, Bolsonaro'yu koltuğundan etmişti. Seçimleri kazanan Lula, 1 Ocak 2023'te parlamentoda yemin ederek göreve başlamıştı. Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Bolsonaro destekçileri önce ülkede günlerce süren otoyol kapatma eylemleri yapmış, 8 Ocak 2023'te de ordunun müdahalede bulunması talebiyle slogan atarak polis bariyerini aşıp Ulusal Kongre binasını basmıştı.

Ülke polisi, 26 Kasım 2024'te Bolsonaro'nun, Lula da Silva hükümetine yönelik darbe planına dahil olduğunu iddia etmiş, Brezilya Federal Yüksek Mahkemesi de 26 Mart'ta savcılığın Bolsonaro dahil 7 kişi hakkında hazırladığı darbe iddianamesini oy birliğiyle kabul etmişti.

Yüksek Mahkeme üyelerinin kendisiyle kişisel sorunlarının bulunduğunu savunan Bolsonaro, davayı soruşturan Alexandre de Moraes'in suçlamak için "asılsız bir hikaye" uydurduğunu öne sürmüştü.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN