ABD Başkanı Donald Trump, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile İskoçya’da bir araya geldiği görüşmede Gazze’ye ilişkin soruları yanıtladı. Netanyahu’nun “Gazze’de açlık yok” sözleri hatırlatılan Trump, “Televizyona baktığımda çocuklar çok aç görünüyor. Ancak biz gıda ve büyük miktarda para yardımı yapıyoruz” dedi.
Trump, ABD’nin Gazze’ye 60 milyon dolar yardım yaptığını belirterek, “Kimse teşekkür etmedi. Diğer ülkelerin de sorumluluk alması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“Hamas korkunç bir şey yaptı ve bunun bedelini ödedi” diyen Trump, son günlerde birçok rehinenin kurtarıldığını ve bunlardan bazılarının Oval Ofis’e gelerek teşekkür ettiğini söyledi. İsrailli ailelerle de görüştüğünü aktaran Trump, “İsrail bir karar vermek zorunda. Hamas esirleri geri vermek istemiyor” sözleriyle sürece dikkat çekti.
"PUTİN BENİ ÇOK HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI"
Trump, Rusya-Ukrayna konusuna ilişkin yöneltilen soruya verdiği yanıtta ise Putin'in kendisini çok hayal kırıklığına uğrattığını dile getirerek, şöyle konuştu:
"Putin ile çok kez konuştum. Onunla çok iyi anlaşıyordum ama 5 kez, her seferinde, belki 4 kez tartışmalarımız oldu. Sen (Starmer) ve ben defalarca bu konuyu çözdüğümüzü düşündüğümüzü ele aldık. Bunu defalarca hallettiğimizi düşündük ama sonra Başkan Putin çıkıp Kiev gibi bir şehre roketler fırlatmaya başladı ve bir huzurevinde ya da başka bir yerde birçok insanı öldürdü. Sokaklarda cesetler yatıyor ve ben bunun doğru yol olmadığını söylüyorum. Bakalım ne olacak. Çok hayal kırıklığına uğradım. Başkan Putin beni çok hayal kırıklığına uğrattı. Bu yüzden, bakmamız gerekecek ve ona verdiğim 50 günlük süreyi kısaltacağım çünkü ne olacağını zaten biliyorum."
ABD Başkanı Donald Trump, 14 Temmuz'da yaptığı açıklamada, Rusya'nın 50 gün içinde Ukrayna ile bir anlaşmaya varamaması halinde vergileri yüzde 100 artıracağını açıklamıştı.
