Trump: Ticari açıkları temizlemenin tek yolu vergi tarifeleri

Trump: Ticari açıkları temizlemenin tek yolu vergi tarifeleri

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin, Avrupa Birliği (AB), Çin ve diğer pek çok ülke ile ticaretinde finansal açıkların bulunduğunu ve bu sorunu çözmenin tek yolunun tarife uygulamak olduğunu belirtti. Trump, 'Biden yönetiminin açıklarını temizlemenin tek yolunun vergi tarifeleri' olduğunu ifade ederek durumu savundu.

Donald Trump, Truth Social'dan yaptığı açıklamada, AB, Çin ve diğer ülkelerle olan ticaret açığını kapatmak için "tarifelerin tek çözüm olduğunu" savundu. Biden dönemindeki açıkların ABD'yi zorladığını belirten Trump, "Bir gün herkes tarifelerin ne kadar iyi olduğunu anlayacak" ifadesini kullandı.

“BİDEN’IN AÇIKLARINI TEMİZLİYORUZ”

Trump, Başkan Joe Biden döneminde ABD’nin ticari açıklarının “kabul edilemez seviyelere” ulaştığını savunarak, “Çin, AB ve diğer ülkelerle ticaret dengesizliği, Amerikan işçisinin sırtına yük bindirdi. Bunu derhal tersine çevireceğiz” dedi. Yeni tarifelerin ABD’ye “on milyarlarca dolar” kazandıracağını belirten Trump, “Bir gün herkes bu vergilerin ne kadar güzel bir şey olduğunu anlayacak” ifadelerini kullandı.

ÇİN'E YÜZDE 34, AB'YE YÜZDE 20, VİETNAM'A YÜZDE 46 VERGİ

Kararnameye göre, ülkenin ithalat yaptığı başlıca ticaret partnerlerinden Avrupa Birliği'ne yüzde 20, Çin'e yüzde 34, Vietnam'a yüzde 46, Tayvan'a yüzde 32, Japonya'ya yüzde 24, Hindistan'a yüzde 26, Güney Kore'ye yüzde 25, Tayland'a yüzde 36, İsviçre'ye yüzde 31, Endonezya'ya yüzde 32, Malezya'ya yüzde 24, Kamboçya'ya yüzde 49, Güney Afrika'ya yüzde 30, Bangladeş'e yüzde 37 ve İsrail'e yüzde 17 tarife getirilmesi planlanıyor.

Türkiye, Birleşik Krallık, Brezilya, Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri, Yeni Zelanda, Mısır ve Suudi Arabistan'ın aralarında olduğu bazı ülkeler için yüzde 10 gümrük vergisi uygulanması öngörülüyor.

'MÜZAKERE İSTİYORUZ'

Trump’ın kararı, uluslararası arenada büyük yankı uyandırdı. Beyaz Saray Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Kevin Hassett, “50’yi aşkın ülke, tarifeleri müzakere etmek için bizimle temasa geçti” açıklamasını yaptı. AB Komisyonu, “Bu tek taraflı hamle, küresel ticarete zarar verir” uyarısında bulunurken, Çin Ticaret Bakanlığı, “ABD’nin korumacılığına karşı önlem alacağız” dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN