Türkiye ve Irak'tan ortak bildiri: PKK güvenlik tehdidi

Türkiye ve Irak'tan ortak bildiri: PKK güvenlik tehdidi

Türkiye ve Irak, PKK'ya karşı ortak mücadeleyi bir üst seviyeye taşıdı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan'dan oluşan heyetin Bağdat ziyareti sonrası iki ülke önemli bir ortak bildiri yayınladı. Bildiride en dikkat çeken unsur, Irak'ın PKK'yı ilk kez "yasaklı örgüt" olarak ilan etmesi oldu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve MİT Başkanı İbrahim Kalın'ın katılımıyla Irak'ın başkenti Bağdat'ta gerçekleştirilen Güvenlik Mekanizması Görüşmesi'nde Türkiye ve Irak arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik önemli adımlar atıldı. İki ülke arasında bölgesel gelişmeler ve ikili alanlardaki çeşitli sınamalar karşısında ortak tutum belirlenmesi amacıyla yapılan bu görüşmeler, Ankara'da 19 Aralık 2023 tarihinde yapılan toplantının devamı niteliğindeydi.

ERDOĞAN IRAK'A GİDİYOR

Görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkileri daha da ileri taşıyacak çeşitli konular ele alındı. Özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ramazan ayı sonrasında yapacağı resmi Irak ziyaretine dair hazırlıkların ele alındığı ve bu ziyaretin, iki ülke ilişkilerinde bir sıçrama yaratması umudunun ifade edildiği bildirildi. Ayrıca, terörle mücadele, ticaret, tarım, enerji, su, sağlık ve ulaştırma gibi alanlarda çalışacak Ortak Daimi Komitelerin kurulması kararlaştırıldı.

'PKK İKİ ÜLKE İÇİN GÜVENLİK TEHDİDİ'

En önemli vurgulardan biri de, PKK'nın hem Türkiye hem de Irak için bir güvenlik tehdidi oluşturduğu ve bu tehdidin bertaraf edilmesi konusunda iki ülkenin ortak hareket edeceği yönündeydi. Taraflar, Irak'ın siyasi birliğine, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdikleri önemi tekrar dile getirdiler ve PKK'nın Irak topraklarındaki varlığının Irak Anayasası'nı ihlal ettiğini belirttiler.

Görüşme, ayrıca Gazze'de yaşananlar ve Filistin davasının desteklenmesi gibi bölgesel meselelerin de ele alındığı bir platform oldu. Taraflar, bu konularda görüş alışverişinde bulunarak, Filistin halkının yanında olduklarını ve desteklerini sürdüreceklerini ifade ettiler.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN